PRIZOR KOJI SLAMA I NAJTVRĐA SRCA: Dečak zaražen korona virusom odlazi sam u karantin (FOTO)

Novosti onlajn

18. 09. 2021. u 12:07 >> 12:18

DRUŠTVENE mrežama kruži snimak deteta obučenog u zaštitni skafander, koji nosi torbu veliku kao pola njegovog tela i hoda bolničkim hodnikom, pa onda dolazi potpuno samo u sobu za CT.

ПРИЗОР КОЈИ СЛАМА И НАЈТВРЂА СРЦА: Дечак заражен корона вирусом одлази сам у карантин (ФОТО)

foto: printskrin tviter / Byron Wan

- Nažalost, ovaj 4-godišnji dečak zaražen je kovidom-19. U pratnji nema roditelja, u karantin odlazi sam - navedeno je u opisu videa.

Video je snimila medicinska sestra u karantinskoj bolnici u gradu Putianu, epicentru poslednje kineske epidemije delta soja.

Snimak je skrenuo pažnju milionima ljudi na kineskim društvenim mrežama.

"Srce me boli", piše u jednom od komentara na Veibu, kineskoj platformi sličnoj Tviteru.

"Oči mi suze", stoji u drugom komentaru, prenosi CNN.

Žu Siaćing, medicinska sestra koja je snimila video u karantinskoj bolnici, rekla je lokalnim novinama da su joj oči bile pune suza kad je videla kako dolazi hitna pomoć sa decom zamotanom u zaštitna odela.

- Došli su kasno jer dete nije htelo da izađe iz kuće i plakalo je dva sata pre nego što su ga nagovorili da uđe u hitnu pomoć - objasnila je Žu konkretno za ovog dečaka.

Po dolasku u bolnicu deca su morala sama na CT- snimanje.

Neki su bili toliko mali da se nisu mogli da se popnu na sto za skeniranje i morao je lekar da ih podigne.

- Videti malu decu samu, bez roditelja pored sebe, u nepoznatoj bolnici, uplašene... Srce me zaista zabolelo - dodala je medicinska sestra Žu.

Vlada Putiana je na konferenciji za medije u četvrtak istakla je da kineska pravila kontrole epidemije zabranjuju obolelima bilo kakve kontakte tokom izolacije i lečenja.

Ako su i dete i njegovi roditelji zaraženi, bolnica će pokušati da organizuje da ostanu na istom odeljenju, naglasio je vladin zvaničnik.

U početku su neka deca koja su došla u kontakt sa zaraženima, ali su bila negativna na testu, takođe smeštena u karantin dalje od roditelja.

Ta politika je kasnije ublažena pa je deci mlađoj od 14 godina dopušteno da borave s roditeljima ili drugim članovima porodice u karantinu, ali izolacija za zaraženu decu ostaje na snazi.


(MONDO)

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)