NAJAVLJEN VELIKI PROTEST: Ograda oko Kapitola opet podignuta

Tanjug

18. 09. 2021. u 08:13

OGRADA oko Kapitola je ponovo podignuta, a policija u Vašingtonu koja se sprema za današnje zakazane proteste zatražila je pomoć od drugih bezbednosnih organa, uključujući i američku Nacionalnu gardu.

НАЈАВЉЕН ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ: Ограда око Капитола опет подигнута

Foto: Printskirn

Očekuje se da se velika grupa ljudi danas pojavi na Kapitolu kako bi protestovala zbog hapšenja 600 osoba povezanih sa nasilnim okupljanjem 6. januara.

Načelnik policije Kapitola Tom Manger saopštio je juče na konferenciji za novinare da je teško reći da li su pretnje nasiljem za današnji događaj verodostojne, ali da je o tome zabeležena komunikacija na internetu i na drugim mestima i da obaveštajni podaci uoči mitinga sugerišu da će se pojaviti ekstremističke grupe, prenosi AP.

Dozvola za današnje okupljanje je izdata za prisustvo do 700 ljudi, a Manger smatra da je najverovatnija mogućnost za nasilje tokom skupa sukob između demonstranata i protivnika protesta za koje se očekuje da će se pojaviti, a naglasio je da se policija takođe priprema za mogućnost da neki demonstranti dođu sa oružjem.

- Nećemo tolerisati nasilje i bilo kakvo kriminalno ponašanje - rekao je Manger.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je juče zahtev da se 100 vojnika Nacionalne garde stavi na raspolaganje policiji, kako bi pomogli u zaštiti Kapitola ako to bude potrebno, a uoči planiranog skupa podrške optuženima za učešće u neredima 6. januara.

Policija u Vašingtonu u sredu je saopštila da je zatražila od Pentagona da obezbedi trupe Nacionalne garde kako bi pomogle u zaštiti Kapitola 18. septembra tokom zakazanih protesta, ako to bude potrebno.

Protest, koji je organizuje Met Brejnard, bivši službenik u kampanji nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, ima za cilj pružanje podrške ljudima koji su privedeni nakon nereda 6. januara - njih 63 koji su u pritvoru i više od 600 optuženih zbog smrtonosnih nereda.

Obaveštajni izveštaj državne bezbednosti upozorio je na postove na društvenim mrežama u kojima se raspravljalo o mogućem napadu na Kapitol noć pre mitinga,a jedan korisnik je takođe komentarisao "otmicu jednog člana Kongresa", navodi se u dokumentu, iako poslanik u izveštaju nije identifikovan imenom.

Ne očekuje se da će kongresmeni danas biti u zgradi, jer Kongres ne zaseda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili