SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU RAKETU: Japan u dometu Kimovog projektila, nije ga sprečila ni privredna kriza

D. D. S.

13. 09. 2021. u 16:59

Severna Koreja testirala je novu krstareću raketu dugog dometa koja može da stigne do Japana, preneli su državni mediji. Testiranje. sprovedeno tokom vikenda, pokazalo je da je raketa može da pređe putanju od 1.500 kilometara, prenela je Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA). To ukazuje da Severna Koreja još uvek može da razvija oružje, uprkos nestašicama hrane i privrednoj krizi.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ТЕСТИРАЛА НОВУ РАКЕТУ: Јапан у домету Кимовог пројектила, није га спречила ни привредна криза

Ilustracija / Foto AP

Američka vojska saopštila je da najnovija testiranja predstavljaju pretnju za susedne zemlje, a iz Japana poručuju da ima razloga za zabrinutost. Rakete su "strateško oružje od velikog značaja", navodi se u izveštaju agencije KCNA. Rakete su stigle do ciljeva pre nego što su pale u teritorijalne vode Severne Koreje.

To je prva krstareća raketa velikog dometa koja bi mogla da nosi nuklearnu bojevu glavu, smatra Ankit Panda analitičarka za severnokorejsku politiku, prenosi britanski Bi-Bi-Si. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjuje Severnoj Koreji da testira balističke rakete, ali ne i krstareće projektile poput ovih. Smatra se da su balističke rakete opasnije od krstarećih raketa jer mogu da nose veće terete, brže da lete i imaju daleko veći domet. U martu je Severna Koreja prkosila sankcijama i testirala balističke rakete, što je izazvalo snažan odgovor SAD, Japana i Južne Koreje.

Prošlog meseca, iz Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija saopštili su da izgleda da su zvaničnici Severne Koreje opet pokrenuli reaktor koji bi mogao da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, nazvavši taj razvoj događaja "duboko zabrinjavajućim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri