STIŽU HRANA, ZALIHE ZA ZIMU I VAKCINE: Kina pomaže Avganistanu sa 30,96 miliona dolara

Tanjug

12. 09. 2021. u 09:17

KINA je najavila paket pomoći od skoro 31 milion dolara za Avganistan, što je jedno od prvih novih obećanja o stranoj pomoći za zemlju pod vlašću talibana.

СТИЖУ ХРАНА, ЗАЛИХЕ ЗА ЗИМУ И ВАКЦИНЕ: Кина помаже Авганистану са 30,96 милиона долара

Foto: Tanjug/AP Photo

Pomoć će uključivati hranu, zalihe za zimu i vakcine protiv kovida 19.

- Kina je odlučila da hitno obezbedi Avganistanu žitarice, zimske zalihe, vakcine i lekove u vrednosti od 30,96 miliona dolara prema potrebama avganistanskog naroda - navodi agencija Sinhua.

Najava paketa pomoći stigla je istog dana kada je Kina saopštila da će održati komunikaciju sa talibanskim vođama, nakon što su preduzeli "neophodan korak" u uspostavljanju privremene vlade, preneo je Glas Amerike.

U razgovoru sa kolegama iz Pakistana, Irana i Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da će pomoć doprineti obnovi ratom razorene zemlje.

On je takođe rekao da će Kina pomoći u borbi protiv terorizma i trgovine drogom.

- Kineska strana pridaje veliki značaj najavi avganistanskih talibana o privremenoj vladi. Ovo je neophodan korak u obnavljanju domaćeg poretka i prelasku na posleratnu obnovu - rekao je Vajng, prenosi "Saut Čajna morning post."

Vang je pozvao talibane da prekinu veze sa svim terorističkim grupama, optužujući Islamski pokret Istočni Turkestan za napade u kineskom Sinđijangu.

Bonus video:

ŠOKANTAN VIDEO: Avganistanac stoji na spoljašnjem delu američkog aviona i snima evakuaciju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega