TREĆA DOZA I U ITALIJI: AIFA odobrila upotrebu buster vakcine za osetljive grupe građana

Tanjug

10. 09. 2021. u 00:30

ITALIJANSKA agencija za lekove (AIFA) odobrila je danas upotrebu treće doze vakcine protiv virusa korona za osetljive grupe stanovništva.

ТРЕЋА ДОЗА И У ИТАЛИЈИ: АИФА одобрила употребу бустер вакцине за осетљиве групе грађана

Foto: EPA

Agencija je odobrila buster dozu vakcine za one koji će verovatno imati slabiju zaštitu od dve doze vakcine, a to su ljudi stariji od 80 godina i korisnici staračkih domova, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, buster doza je odobrena i za zdravstvene radnike koji su često izloženi korona virusu.

Prema preporuci AIFA, buster dozu vakcine treba primiti najmanje šest meseci nakon primanja druge doze i to važi za sve grupe, osim za one koje su imunološki ugrožene, a toj grupi bi, kako se navodi, trebalo dati treću dozu nakon 28 dana.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je ranije ovog meseca da procenjuje potencijalnu buster dozu vakcina protiv korona virusa, koja bi mogla da se da šest meseci nakon primanja druge doze.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na moratorijum za buster doze vakcine protiv korona virusa, najmanje do kraja septembra, kako bi se ostavilo više doza vakcina na raspolaganju ljudima u zemljama koje imaju slabiji pristup imunizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)