ŠVEDSKA VRAĆA ŽIVOT U NORMALU: Nema rada od kuće i zabrane okupljanja - evo u čemu je njihova tajna

Novosti onlajn

08. 09. 2021. u 08:49

ŠVEDSKA će krajem ovog meseca nastaviti da ublažava korona mere i ukinuti sva veća ograničenja i ograničenja na javnim mestima kao što su restorani, pozorišta i stadioni, saopštila je u utorak tamošnja vlada, javlja Rojters.

ШВЕДСКА ВРАЋА ЖИВОТ У НОРМАЛУ: Нема рада од куће и забране окупљања - ево у чему је њихова тајна

Foto: Depositphotos

S obzirom na to da su vakcinisali većinu odraslog stanovništva, Švedska je tokom leta postepeno ublažila neka ograničenja kojih ionako nije bilo puno u poređenju s ostatkom Evrope i sveta. Iako poslednjih nedelja beleže rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa, smrtnost im je i dalje relativno niska.

Švedska je od početka pandemije primenjivala drugačiju metodu u odnosu na druge zemlje, izbegavajući "lokdaun", stroge mere i oslanjajući se uglavnom na preporuke o držanju socijalne distance i održavanju higijene.

Međutim, u slučaju javnih okupljanja, poput koncerata, sportskih događaja, te u barovima i restoranima, postojala su ograničenja broja ljudi, što se ukida 29. septembra. Isto tako, ukidaju se preporuke za rad od kuće. Preporuke za nošenje maski, čije nošenje ni u jednom trenutku nije bilo obavezno, ukinuli su još početkom jula.

- Važna poruka je ta da sada preduzimamo dalje korake kako bismo se vratili u normalnu svakodnevicu - rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren.

- Naš je stav od početka bio da, što je pre moguće, treba ukinuti ograničenja - dodala je.

Halengren kaže kako Vlada takođe razmatra mogućnost da se za neke aktivnosti koriste kovid potvrde, iako se nada da to ipak neće biti potrebno nametnuti u ovoj zemlji koja kroz istoriju ima visoku stopu vakcinisanosti.

Oko 70 odsto Šveđana starijih od 16 godina je vakcinisano.

Švedska beleži i znatno veći broj smrtnih slučajeva od kovida-19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susedi, koji su se odlučili za strože mere u početku pandemije. Ali, imaju manji broj smrtnih slučajeva u odnosu na mnogo veće evropske zemlje koje su bile "zaključane". Smrtnost je takođe i ispod pandemijskog proseka Evropske unije.

Bonus video: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest