ZAHAROVA: Situacija u Avganistanu je pokazala da je NATO potpuno nesposoban

Novosti online

03. 09. 2021. u 21:53

SITUACIJA u Avganistanu jasno je pokazala da ni NATO ni Sjedinjene Američke Države nisu sposobni da efikasno planiraju i koordinišu svoje akcije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА: Ситуација у Авганистану је показала да је НАТО потпуно неспособан

Foto: Printskrin

- Štaviše, SAD su se pokazale kao potpuno nekompetentne kao vodeća sila. A snimci samouništavanja 'nepobedive mašine' koji su obišli ceo svet, ubedljivije od svih vojnih proračuna pokazuju apsolutnu nesposobnost NATO-a kao vojno-političkog bloka koji pretenduje na vodeću ulogu u obezbeđivanju svetskog poretka - napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Kako kaže, čini se da je sada najbolje vreme da NATO poradi na svojim greškama.

- Ali, što se kaže, oni nisu takvi. Šta radi blok, uhvaćen u sopstvenoj nemoći? On užurbano traži informacione razloge kako bi skrenuo pažnju sa niza neuspeha i odgovara na izazove vremena... vežbama - istakla je Zaharova, navodeći listu vojnih manevara koje NATO planira da održi do kraja godine.

- Obratite pažnju koliko često održavaju vežbe u baltičkim zemljama i zemljama Istočne Evrope. Sudeći po katastrofi NATO-a u Avganistanu, Alijansi nisu potrebne vežbe na poljima i šumama, nego u planinama i stepama. Ali, očigledno, zaista su se uživeli u virtuelnu konfrontaciju sa Rusijom - precizirala je portparolka.

Pritom je konstatovala da apetiti NATO-a rastu, te da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u junu najavio povećanje vojnog prisustva NATO-a na Arktiku.

- Degradacija Alijanse je očigledna.. Vojnu opremu iz Iraka su bar prevezli do baltičkih zemalja i poklonili vazalima gomile starudije. U Avganistanu su snage toliko istrošene da su automobile i helikoptere ostavili onima zbog kojih su ih i dovezli. Zamišljam šta će biti na Arktiku - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Pentagon je saopštio da je završio povlačenje snaga iz Avganistana i završetku 20. godišnje misije. Pokret "Taliban" preuzeo je potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, odakle su evakuisani stranci i saveznici.

 

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PROTEST PROTIV TALIBANA: Civili razvili avganistansku zastavu - snimak iz Kabula

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije