LIDER TALIBANA NA ČELU AVGANISTANA: Vlada će biti formirana 3. septembra

Novosti onlajn

01. 09. 2021. u 18:04

LIDER talibana Hajbatula Ahundzada biće na čelu nove avganistanske vlade, javlja lokalna TV stanica „Tolo njuz“, prenosi RIA Novosti.

ЛИДЕР ТАЛИБАНА НА ЧЕЛУ АВГАНИСТАНА: Влада ће бити формирана 3. септембра

Foto: Tanjug/AP Photo

- On će biti na čelu vlade, u to ne treba sumnjati - navodi član komisije talibana za kulturu Anamula Samangani.

Ranije je visoko pozicionirani član vojne komisije talibana rekao da će nova vlada biti formirana 3. septembra.

Konsultacije o vladi su u toku, a pored najvažnijeg i druga ključna mesta u vladi će, po svemu sudeći, pripasti talibanima.

Prema izvorima Sputnjika, za ministra spoljnih poslova imenovan je šef političke kancelarije talibana mula Abdula Gani Baradar.

Sin osnivača pokreta, mula Jakub Ahund, biće na čelu Ministarstva odbrane, dok će sin jednog od lidera radikalnih snaga Halifa Hakani biti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Situacija u Avganistanu

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.

Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta „Taliban“ i civile. Odgovornost za napad preuzela je grupa DAEŠ.

Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula. Talibani su prethodne noći izveli napad na tu oblast, ali su preživeli težak poraz.

(Sputnjik)

Bonus video: SNIMAK KOJI GLEDA CEO SVET: Ovako talibani slave pobedu u Avganistanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)