SUSRET VOĐE TALIBANA SA ŠEFOM CIA: Lideri G7 u Londonu pokušavali da omoguće da nove vlasti u Kabulu dopuste dužu evakuaciju

D. SAVIĆ

24. 08. 2021. u 20:13

DAN uoči sastanka lidera sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), koji od šefa Bele kuće Džozefa Bajdena traže da zbog evakuacije u Avganistanu zadrži američke snage i posle roka za povlačenje, 31. avgusta, direktor CIA Vilijam Berns tajno se sastao u Kabulu s liderom talibana, Abdulom Ganijem Baradarom.

СУСРЕТ ВОЂЕ ТАЛИБАНА СА ШЕФОМ ЦИА: Лидери Г7 у Лондону покушавали да омогуће да нове власти у Кабулу допусте дужу евакуацију

Abdul Gani Baradar i Vilijam Berns / Foto AP

Ovo je bio sastanak na najvišem nivou, licem u lice, između talibana i Bajdenove administracije otkad su militanti zauzeli Kabul. Američki dnevnik "Vašington post", koji je i objavio ovu vest, navodi da je odluka Bajdena da pošalje vrhunskog špijuna i veterana inostrane službe usledila usred napora da se iz Kabula evakuišu hiljade građana SAD, zapadnih zemalja, i avganistanskih saveznika koji žele da pobegnu od talibanske vladavine. CIA je odbila da komentariše sastanak.

Baradar, koji je proveo osam godina u pakistanskom zatvoru pre nego što su ga SAD pustile 2018. godine, bio je glavni talibanski pregovarač u pregovorima u Kataru koji su rezultirali dogovorom sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom o povlačenju američkih snaga.

Sada se na sastanku s Bernsom Baradar suočio s jednim od najiskusnijih američkih diplomata, bivšim zamenikom državnog sekretara koji je bio i američki ambasador u Rusiji. Šef CIA, koji nadzire špijunsku agenciju koja je obučavala elitne avganistanske jedinice specijalnih snaga, Berns, razgovarao je s Baradarom, koji se borio protiv sovjetskih snaga osamdesetih godina prošlog veka, a deceniju kasnije postao guverner nekoliko provincija, kada su talibani vladali zemljom.

Ruski šef diplomatije Sergerj Lavrov izjavio je, u međuvremenu, da su Rusija, Kina, SAD i Pakistan zainteresovani da budu posrednici u rešavanju krize u Avganistanu. U isto vreme Rusija se protivi idejama da se avganistanskim izbeglicama dozvoli ulazak u bivšu sovjetsku regiju Centralna Azija, ili da se tamo rasporede trupe Sjedinjenih Država.

Oštri tonovo stižu i iz Pekinga. Dok je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele govorila o izveštajima o talibanskom kršenju ljudskih prava u Avganistanu, kineski izaslanik pri UN u Ženevi Čen Su za to je optužio zapadne vojske:

- SAD, Velika Britanija, Australija i druge zemlje moraju biti odgovorne za kršenje ljudskih prava koje je počinila njihova vojska u Avganistanu - izjavio je Čen na vanrednoj sednici Saveta UN za ljudska prava o Avganistanu.

IMENOVANjA U NOVOJ VLASTI

Talibani su nastavili sa formiranjem vlasti pa su objavili imenovanja ministara - finansija Gulu Agha i v. d. unutrašnjih poslova Sadra Ibrahima. Nadžibulah će biti šef obaveštajne službe, a Mula Širin guverner Kabula. Hamdulah Nomani je izabran za gradonačelnika prestonice Kabul.

BLOKADA

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u Avganistanu ima zalihe samo za nedelju dana, pošto su isporuke više od 500 tona medicinske opreme iz inostranstva blokirane ograničenjima na aerodromu u Kabulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati