NAKON KRAJA U AVGANISTANU: NATO otresa prašinu sa koncepcije „rusku pretnju“

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 10:36

KRAJ istorije NATO-a u Avganistanu, koja je podvukla crtu na eru velikih operacija Alijanse, u budućnosti može dovesti do toga da će NATO „rusku pretnju“ raspirivati još više - smatra zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

НАКОН КРАЈА У АВГАНИСТАНУ: НАТО отреса прашину са концепције „руску претњу“

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, istorija NATO-a je istorija pronalaženja dokaza o sopstvenoj potražnji. On je dodao da je posle izlaska SSSR-a iz Hladnog rata i prestanka postojanja Varšavskog pakta Alijansa postala kao „riba na suvom“. Kako se ne bi našli na rubu istorije i kako bi generisali tu istu potražnju, koju bi mogli da predoče javnom mnjenju, oni su izmislili „politiku otvorenih vrata“, narušivši obećanja koje su zapadni lideri dali Mihajlu Gorbačovu.

Gruško je pojasnio da kada je proširenje NATO-a bilo završeno, ova potražnja je morala biti dokazana humanitarnim intervencijama i velikim operacijama u bivšoj Jugoslaviji, Avganistanu i Libiji.

- Međutim, u svetlu katastrofalnih posledica tih operacija pojavio se još jedan smisaoni vakuum koji je morao da se popuni povratkom izvorima. Sa koncepcije ‘pretnja sa istoka’ su otresli prašinu. Državni udar u Ukrajini i događaji koji su usledili i koji ni na koji način nisu uticali, nisu mogli da utiču na temeljne interese Alijanse, bili su iskorišćeni kao ideološko opravdanje za povratak na vremena 1949. godine. U vezi sa tim, kraj avganistanske istorije, koji je podvukao crtu na eru velikih operacija, može dovesti do toga da će ‘rusku pretnju’ još više raspirivati - rekao je Gruško u intervjuu u listu „Komersant“, odgovarajući na pitanja kako će odlazak SAD i njenih saveznika iz Avganistana uticati na Alijansu.

On je dodao da je NATO razrušio sve formate saradnje sa Rusijom, pa i na temu Avganistana, a cenu za tu geopolitičku igru, koja nema ništa zajedničko sa temom bezbednosti, morali su da plate Avganistanci.

Militanti pokreta Taliban ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Avganistanski predsednik Ašraf Gani saopštio je da napušta zemlju kako bi sprečio krvoproliće. Potpredsednik zemlje Amrula Saleh izjavio je da u odsustvu šefa države prema ustavu on postaje vršilac dužnosti šefa zemlje i pozvao na oružani otpor talibanima. Zapadne zemlje evakuišu svoje građane i osoblje ambasade.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest