ZELENSKI RASPIRUJE ETNIČKU MRŽNJU: Lavrov o izjavama ukrajinskog predsednika - Za to je predviđena krivična odgovornost!

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 08:46

RUSIJA smatra da izjave ukrajinskih političara, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, podstiču etničku mržnju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЗЕЛЕНСКИ РАСПИРУЈЕ ЕТНИЧКУ МРЖЊУ: Лавров о изјавама украјинског председника - За то је предвиђена кривична одговорност!

Foto: EPA

Ministar je podsetio da je poverenik za zaštitu državnog jezika Ukrajine Taras Kreminj početkom avgusta pozvao sve stanovnike Ukrajine koji ne govore ukrajinski da napuste zemlju.

- Smatramo da takve izjave podstiču etničku mržnju. Inače, u zemljama Evropske unije za to je predviđena krivična odgovornost - rekao je Lavrov u intervjuu za mađarski list „Mađar nemzet“.

Kako je naveo, postupci Kijeva da u Ukrajini usadi ideologiju nacionalne netrpeljivosti prema Rusima su neprihvatljivi i Moskva će nastaviti da vrši pritisak na ukrajinsku stranu da ispuni svoje obaveze u pogledu poštovanja ljudskih prava.

Nastavak degradacije u oblasti poštovanja osnovnih ljudskih prava u Ukrajini ne može a da nezabrinjava. Ministar je napomenuo da se, zapravo, radi o veštačkoj podeli ljudi na kategorije sa različitim skupom prava „što veoma podseća na teoriju i praksu nacističke Nemačke“.

- Apsolutno su neprihvatljivi postupci Kijeva za implementiranje ideologije nacionalne netrpeljivosti u Ukrajini, prvenstveno prema Rusima - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da vrši pritisak na Kijev, da ispuni svoje obaveze u pogledu poštovanja ljudskih prava, uključujući kulturna i obrazovna prava nacionalnih manjina.

- Važno je da kijevske vlasti čuju javnu kritiku na svoj račun i od evropskih političara - dodao je ruski ministar.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da Donbas „nikada neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da joj se region pridruži, predložio je „da potraže mesto u Rusiji“. Takođe je istakao da „bez Ukrajine na ovoj teritoriji neće biti civilizacije“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)