TALIBANI PREKO RUSKE AMBASADE TRAŽE PREGOVORE: Poslali poruku protivnicima, tvrde da nude dijalog

B. Vlahović, od stalnog dopisnika, Moskva

21. 08. 2021. u 22:09

PREDSTAVNIK talibana došao je u subotu u ambasadu Rusije u Kabulu i zamolio diplomate da prenesu poruku liderima regiona Pandžšer koji nije pod talibanskom kontrolom da žele da sa njima uspostave dijalog.

ТАЛИБАНИ ПРЕКО РУСКЕ АМБАСАДЕ ТРАЖЕ ПРЕГОВОРЕ: Послали поруку противницима, тврде да нуде дијалог

Foto: Tanjug/AP Photo

To je potvrdio ruski ambasador u Kabulu Dmitrij Žirnov koji je ispričao o dolasku i molbi političkog odeljenja organizaciuje  talibana. Pandžšer je  jedna od 34 provincija Avganistana u kojoj živi 144 hiljade ljudi. Većina tamošnjih  stanovnika su Tadžiki.

U provinci Pandžšer, jedinoj koju ne kontrolišu talibani, nalazi se lider antitalibanske koalicije Ahmad Šah Masud i potpredsednik Avganistana Amrula Saleh. Posle bega predsednika Ašrafa Ganija, Saleh je  sebe proglasio predsednikom i poručio je da ne namerava da se preda talibanima.

Foto: Printskrin

Talibani su  zamolili  ruske diplomate da predaju poruku liderima i stanovništvu Pandžšera da talibanske jedinice ne pokušavaju da uđu u tu provinciju već nude  politički dijalog i traženje načina da se postigne politički dogovor.

Potpredsednik Avganistana Selah je ovih dana pozivao narod da se oružjem suprostavi  talibanima. Ruski ambasador Žirnov smatra da ovakvom porukom talibani žele da dokažu da oni "nisu tako strašni kao što ih se predastavlja i da žele politčki dogovor".

U Ruskoj  ambasadi u Kabulu kažu da se u glavnom gradu Avganistana  situacija smiruje. Ambasador  Žirnov je uveren da za sada talibani ne nameravaju da krenu ka susednim državama.

- Previše imaju oni poslova u Avganistanu i ne mogu da kreću u bilo kakvu ekspanziju , objasnio je ruski ambasador Žirnov.

Foto: Printskrin

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je ovih dana izjavio da je Moskva za politički dijalog u kojem bi učestvovale sve suprostavljene snage u Avganistanu. Predsednik Rusije Vladimir Putin se zalaže za to da se ne dopusti raspad Avganistana.

U Moskvi su više puta izjavljivali da oni neće žuriti sa priznanjem talibanskih vlasti u Avganistanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024