"GANI UKRAO 169 MILIONA DOLARA" Avganistanski ambasador o odbeglom predsedniku - Izdajnik države i nacije

Novosti onlajn

18. 08. 2021. u 14:38

ODBEGLI predsednik Avganistana Ašraf Gani ukrao je 169 miliona dolara iz trezora, izjavio je avganistanski ambasador u Tadžikistanu Muhamed Zohir Agbar na konferenciji za novinare u Dušanbeu.

ГАНИ УКРАО 169 МИЛИОНА ДОЛАРА Авганистански амбасадор о одбеглом председнику - Издајник државе и нације

Foto: Jutjub/Global News

Ambasador je bekstvo predsednika Ganija nazvao „izdajom države i nacije“ i rekao da je on „ukrao 169 miliona dolara iz državne kase“.

On je dodao da priznaje potpredsednika vlade Amrulaha Saleha za šefa Avganistana.

- U skladu sa ustavom zemlje u slučaju odsustva, bekstva ili smrti predsednika, njegove dužnosti će preuzeti prvi zamenik, pa je Amrulah Saleh sada šef države - rekao je ambasador.

Agbar je takođe rekao da će Interpolu uputiti zahtev za hapšenje Ašrafa Ganija kako bi on bio izveden pred međunarodni sud.

Kako je za Sputnjik izjavio direktor Nacionalnog centralnog biroa Interpola u Tadžikistanu Šahrijer Nazrijev, oni nisu dobili takav zahtev za hapšenje Ganija.

- Prvo, oni (Avganistan) treba da se obrate generalnom sekretaru Interpola, nakon čega ćemo to razmotriti - objasnio je on.

Ranije je potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh izjavio da je, za razliku od odbeglog predsednika Ašrafa Ganija, on ostao u zemlji i da je, prema ustavu, privremeni šef države. Salehove snage povratile od talibana područje Čarikar u pokrajini Parvan severno od Kabula.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)