TALIBANI NE PRAŠTAJU NI POSLE 30 GODINA: Srušen spomenik Ali Mazariju (FOTO)

Novosti online

18. 08. 2021. u 11:27

TALIBANI su digli u vazduh spomenik vođi šiitske milicije Abdulu Ali Mazariju, koji se protiv njih borio tokom građanskog rata u Avganistanu devedesetih godina, pokazuju fotografije koje su danas kružile društvenim medijima, prenosi AP.

ТАЛИБАНИ НЕ ПРАШТАЈУ НИ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Срушен споменик Али Мазарију (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Mazari je bio vođa milicije avganistanske etničke manjine šiitskih Hazara, kojeg su ubili talibani 1996. godine, kada su islamski militanti preuzeli vlast od suparničkih snaga.

Spomenik je bio postavljen u centralnoj provinciji Bamian, gde su talibani 2001. digli u vazduh dve masivne statue Bude, stare 1.500 godina i isklesane u planini, neposredno pre invazije pod vođstvom SAD, uz objašnjenje da su one u suprotnosti sa islamskom zabranom idolopoklonstva.

Talibani su se prošlog vikenda vratili na vlast nakon što su za nekoliko dana zauzeli veći deo Avganistana, u trenutku kada je ostalo manje od tri nedelje pre najavljenog povlačenja trupa SAD iz ove zemlje.

Oni su na početku svoje vladavine obećali novu eru mira i bezbednosti za Avganistan i najavili da će amnestirati sve koji su se borili protiv njih, a ženama dati puna prava prema islamskom zakonu, bez detaljnijih objašnjenja.

Mnogi Avganistanci su duboko skeptični prema ovoj organizaciji, posebno oni koji se sećaju njene prethodne vladavine, kada su na snazi bili zakoni u skladu sa strogim tumačenjima islamskog prava.

SAD i zapadni saveznici trenutno evakuišu strane diplomate iz Kabula nakon haotične situacije na aerodromu, kada je stotine Avganistanaca očajnicki pokušavalo da napusti glavni grad koji su preuzeli talibani.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista