GEOPOLITIČKE POSLEDICE AMERIČKOG PORAZA SE VEĆ OSEĆAJU: Kina upozorava Tajvan - "Proći ćete kao Avganistan, SAD će vas napustiti"

Novosti onlajn

17. 08. 2021. u 11:27

DRAMATIČNO talibansko preuzimanje Avganistana i američki beg iz te zemlje koji se pretvorio u haos koji još uvek traje već imaju geopolitičkih posledica.

ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ АМЕРИЧКОГ ПОРАЗА СЕ ВЕЋ ОСЕЋАЈУ: Кина упозорава Тајван - Проћи ћете као Авганистан, САД ће вас напустити

Foto Tanjug/AP

Naime, kineski državni list Global Times upozorio je Tajvan kako bi američko napuštanje Avganistana "trebalo da bude lekcija" jer bi i sami mogli slično da prođu kad SAD i njih napusti, a onda će se vlast u Tajvanu "raspasti za par sati u slučaju rata s Kinom".

Ističe se kako lideri vladajuće tajvanske stranke DPP "trebaju da budu hladne glave", i da odustanu od bilo kakve ideje proglašenja samostalnosti te se da se "probude iz sna".

- Ono što se dogodilo u Avganistanu dogodiće se i njima ako izbije rat u Tajvanu - vlast ostrva će se raspasti za svega nekoliko sati, a američka vojska neće im priskočiti u pomoć - navodi se u kolumni.

Situaciju u Avganistanu usporedili su, kao i mnogi drugi, s padom Sajgona 1975.

Podsjetimo, američka ambasada tada je evakuisana na skoro pa identičan način kao i sad iz Kabula.

(Global times)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna