KO FINANSIRA I NAORUŽAVA TALIBANE? Stižu upozorenja da će oni biti izuzetno bogata i samoodrživa organizacija

Novosti online

17. 08. 2021. u 10:34

AVGANISTAN je ponovo u krizi nakon što su talibani u nedelju zauzeli glavni grad Kabul, preuzeli vlast i naterali predsednika Ašrafa Ganija na beg iz države.

КО ФИНАНСИРА И НАОРУЖАВА ТАЛИБАНЕ? Стижу упозорења да ће они бити изузетно богата и самоодржива организација

Foto: Tanjug/AP Photo

Međutim, kako su to uspeli s obzirom na to da nemaju zvaničnih izvora finansiranja?

Talibani su svrgnuti 2001. godine, međutim brzo su povratili vlast čim je američka vojska napustila Aganistan.

Sada su zemlju proglasili "islamskim emiratom", a hiljade ljudi pokušava da napusti grad. Neki od tih pokušaja imaju i tragične ishode.

Avganistansku vojsku su finansirali Amerikanci, u njih i dobru vojnu opremu uloženo je milijarde dolara, ali odakle talibanima novac da ih za manje od mesec dana potpuno poraze? Britanski Independent je istražio kako se talibani finansiraju i ko ih naoružava.

Kako se finansiraju talibani?

Avganistan je najveći izvoznik opijuma u svetu i upravo je on najveći izvor sredstava talibanima.

Šef Kancelarije UN-a za kriminal i narkotike (UNODC) u Kabulu Cesar Gudes je rekao Rojtersu da su talibani uvek računali na tu avganistansku trgovinu opijumom, a stručnjaci veruju da je ova grupa, zajedno s javnim službenicima, već duže vreme uključena u trgovinu drogom.

Poverljivi izveštaj koji je sastavio NATO, a koji je kasnije procureo na Radio Slobodna Evropa pokazao je da grupa takođe dobija novac od rudarstva, nekretnina i anonimnih donatora u regionu.

Osim navedenih načina, u delovima zemlje koje kontrolišu talibani takođe postoji i neka vrsta oporezivanja, poznata kao "ushr", a UN-ov izveštaj iz 2012. navodi da ovaj porez iznosi 10 posto na žetvu i 2,5 posto na imovinu.

Novinarka Lin O'Donel u svom izveštaju upozorava da će talibani biti izuzetno bogata organizacija sa samoodrživim sredstvima finansiranja i vojskom koju podržavaju zemlje u regionu.

Kako talibani dolaze do naoružanja?

Stručnjak za Avganistan na Univerzitetu Stanford je rekao za Vašington Post da je jedan od prvih poteza koje talibani urade prilikom ulaska u novu teritoriju, odlazak u sedište vlade, hapšenje ili ubijanje osoba koje se tu nalaze, otvaranje zatvora, a zatim odlazak u vladine baze gde zaplenjuju oružje.

Krećući se kroz državu, talibani su tako pokrali brojno oružje koje su Sjedinjene Američke Države dale avganistanskoj vojsci i policiji.

Talibani takođe imaju oružje i opremu koju su im donirale razne grupe i države koje su naklonjene njihovom cilju.

General Džon Nikolson je ranije govorio za BBC da oni oružje krijumčare preko granice iz susednog Tadžikistana, a da je Rusija jedan od donatora. Zbog toga su Sjedinjene Američke Države optuživale Rusiju 2018. godine da podržava talibane, međutim i Rusija i talibani su negirali te tvrdnje.

Na poslednjem sastanku Saveta bezbednosti UN-a, koji je održan juče, pomenuti su poslednji izveštaji iz ove države u kojima se navodi da je talibane finansirala i Al Kaida.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!