PRVI PUT U ISTORIJI AMERIKE: Smanjio se broj belaca u državi

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 13:32

BROJ belaca u SAD opao je prvi put u istoriji te zemlje, dok su gradske oblasti odgovorne za rast skoro cele populacije u toj zemlji, pokazali su podaci koje je objavio Američki biro za popis stanovništva.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ АМЕРИКЕ: Смањио се број белаца у држави

Foto: Tanjug/AP

Ukupno, broj belaca pao je za 8,6 odsto od 2010. godine, saopštio je Biro, a preneo "Gardijan".

Belci, koji nisu hispano porekla, sada čine oko 58 odsto američke populacije, što je pad u odnosu na 2010. godinu, kada su činili 63,7 odsto.

Ovo je prvi put da je broj bele populacije, ne računajući osobe hispano porekla, pao ispod 60 odsto, otkako je počelo evidentiranje.

Istovremeno, primetan je značajan rast među latino populacijom, koja je porasla za 23 odsto, dok je broj stanovnika azijskog porekla premašio 35 odsto.

Broj Afroamerikanaca se takođe povećao za 5,6 odsto.

- Američka populacija postaje sve više multirasna i etnički raznovrsnija nego ikada - rekao je Nikolas Džouns, zvaničnik Biroa za popis stanovništva.

Broj stanovnika SAD u prethodnih deset godina se povećao za 7,4 odsto, ali je to najsporiji rast u američkoj istoriji.

Poređenja radi, broj Amerikanaca se povećao za 9,7 odsto u periodu između 2000. i 2010. godine.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)