SERGEJ ŠOJGU SAOPŠTIO: Zahvaljujući Rusiji Sirija kontroliše 90 odsto svoje teritorije

Novosti online

10. 08. 2021. u 17:23

VLADA Sirije kontroliše više od 90 procenata svoje teritorije i u tome joj je pomogla Rusija, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

СЕРГЕЈ ШОЈГУ САОПШТИО: Захваљујући Русији Сирија контролише 90 одсто своје територије

Foto: EPA

- Siriji je pomogla Rusija. Ceo svet se bori međunarodnim terorizmom, ali u trenutku kada je Rusija tu ušla samo je 12 procenata teritorije Sirije bilo pod kontrolom vlade te zemlje. Na današnji dan je to više od 90 procenata i tamo se život postepeno normalizuje - rekao je Šojgu na Sveruskom omladinskom obrazovnom forumu "Teritorija smisla".

Koja je uloga ruske vojne policije?

Istovremeno, ruska vojna policija koja patrolira ključnim putevima na severu Sirije, čini to pre svega kako bi se osigurala bezbednost te teritorije budući da se tamo i dalje nalaze militanti koji su skloni provokacijama, izjavio je predstavnik ruske vojne policije u Siriji Maksim Bulatov.

Takođe je rekao i da se rute njihovog kretanja stalno menjaju i to kako bi se ruska zastava mogla videti u svakoj tački regiona.

- Zastava Rusije je garancija bezbednosti u zoni odgovornosti, što ne daje militantima mogućnost da vrše bilo kakve provokacije - naglasio je on.

Podsetimo, ruska vojna operacija u Siriji se sprovodi od 30. septembra 2015. godine. Ruska avijacija podržava kopnene operacije sirijske vojske, a Rusija i Sirija imaju aviobazu na aerodromu "Hmejmim" i bazu Ratne mornarice u Tartusu.

Zvanično je ranije bilo saopšteno da su u Siriji aktivne snage za specijalne operacije Ministarstva odbrane Rusije, jedinice Centra za pomirenje zaraćenih strana, vojne policije i marinci.

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)