NAJČEŠĆE METE ZDRAVSTVENE USTANOVE: Evropski hakeri gotovo udvostručili broj upada u informatičke sisteme

Ansa/I.S.

05. 08. 2021. u 15:14

BROJA napada koje u Evropi načine hakeri porasli su sa 432 u 2019. godini na 756 lane! U istragu o poreklu hakerskog napada na informatičku bazu podataka regije Lacio uključio se čak i američki FBI, piše agencija Ansa.

НАЈЧЕШЋЕ МЕТЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ: Европски хакери готово удвостручили број упада у информатичке системе

Foto: Ilustracija

Prema podacima Evropske komisije, najčešći ciljevi hakerskih napada su zdarvstvene ustanove. Takvi napadi koštaju preduzeća u proseku 4,24 milona dolara, a zdravstvene ustanove čak i devet miliona dolara.

Kako navodi agencija, cilj je da se poređenjem podataka iz ranijih sličnih hakerskih napada u Italiji i drugim zemljama dođe do počinilaca. Nakon netačnih ocena prvog dana hakerskog napada, kada je optužena Rusija kao zemlja porekla ili ona koja pruža zaštitu hakerima, sada se otkrivaju nove činjenice.

List "La Stampa" ironično prenosi reči predsednika regije Lacio Nikole Zingaretija koji je na konferenciji za medije tvrdio da se radi o "terorističkom aktu". U međuvremenu je utvrđeno da je virus u sistem ušao na sasvim banalan način: jedan zaposleni je otvorio mejl sa ponudom za godišnji odmor uz sniženje od 95 odsto. Zaposleni koji je radio od kuće je otvorio je, naime, mejl i igrao da bi došao do "nagrade" što je omogućilo virusu, odnosno hakerima da "uđu" u sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)