SRPSKI STRUČNJACI NA SEVERU ITALIJE: Kako je region Emilija Romanja odliv mozgova iz naše zemlje okrenuo u svoju korist

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

03. 08. 2021. u 20:29

ITALIJANSKI region Emilija Romanja uputila je poziv mladim stručnjacima iz inostranstva za razvijanje softvera.

СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ НА СЕВЕРУ ИТАЛИЈЕ: Како је регион Емилија Ромања одлив мозгова из наше земље окренуо у своју корист

Foto: Free Images Pixabay

I nisu uopšte morali da čekaju. Bio bi to jedan običan konkurs za posao za mlade programere, da nije poznat podatak da je među kandidatim iz osam zemalja najviše kvalifikovanih su - uz Srbije.

Reč je o eksperimentalnom poduhvatu u približavanju zahteva i ponude za rad visoko kvalifikovanih stranaca i Italijana koji žive u inostranstvu. U obzir su ušli mladi momci i devojke iz osam zemalja. Kampanja je trajala šest sedmica, od pristiglih 300 ponuda kvalifikovalo se 263, onih koji su u stanju da razvijaju programe i informatičke platforme. A, među njima ubedljivo je najveći broj iz Srbije i neki su već predstavljeni u 11 preduzeća u regionu. Iza Srbije su ostali Portugal, Poljska, Rumunija...

Predsednik tog regiona Stefano Bonaćini pritom ističe koliko je Emilija Romanja region atraktivan u nadmetanju na internacionalnom planu. U njemu se vodi računa o ekosistemu, a razvija kvalitetna industrija koja je isključivo italijanska nea starnih firmi, ovde posluju inovativna preduzeća otvorena ka svetu, sa gradovima po meri čoveka, kulturnim centrima i izvrsnim univerzitetima.

Reč je o pilot poduhvatu koji će kandidatima da omogući i rešavanje stambenog pitanja, kao i dodatne specijalizacije sa master projektima u cilju profesionalnog obrazovanja.

Nakon ovih 11 firmi koje su započele projekat i primile mlade stručnjake, u planu je da okupe još 200 kvalifikovanih mladih stručnjaka iz regionu potrebnih profila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna