RUSKI DUŽNICI NE MOGU U SVET: U Moskvi uskoro nesavesnim platišama zbog neizmirenih dugovanja oduzimaće putne isprave

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 08. 2021. u 22:20

OKO 7,2 miliona građana Rusije koji nisu izmirili svoje dugove veće od 30.000 rubalja duže od tri meseca ne mogu da napuste zemlju, ako ih oni koji su im dali novac tuže.

РУСКИ ДУЖНИЦИ НЕ МОГУ У СВЕТ: У Москви ускоро несавесним платишама због неизмирених дуговања одузимаће путне исправе

Ko nije platio dugove ne može preko granice

Sudska odluka ne dozvoljava dužnicima da napuste zemlju, potvrdio je Eljman Mehtijev, predsednik Nacionalne asocijacije profesionalnih kolektorskih agencija, koje se bave naplaćivanjem dugova fizičkih i pravnih lica.

Mehtijev objašnjava da svaki dužnik može na sajtu da proveri nalazi li se na crnom spisku dužnika. Ako ga je kreditor tužio i dobio sudsko rešenje onda dužnik sigurno ne može da prođe državnu granicu, a ako baš želi da putuje u inostranstvo onda mora da izmiri dugovanja. No, i posle izmirenja duga mora da sačeka još desetak dana dok se informacije objave u bazi podataka.

U bazi podataka nalazi se 5,9 miliona sudskih rešenja, a protiv ostalih nesavesnih dužnika nisu donete sudske presude, pa oni još mogu da putuju. Dužnicima je sve teže da izbegavaju plaćanje svojih obaveza, pa raste broj onih koji se dogovore o izmirenju obaveza i pre nego što počne sudski proces. Broj onih koji zbog dugovanja ne mogu da putuje u inostranstvo za poslednjih godinu dana se povećao za milion. Lider po broju tih nesavesnih dužnika je jug Rusije tačnije Kubanjska oblast, zatim sledi Baškirija. Na trećem mestu je Moskva.

Predsednik Asocijacije pravnika Rusije Vladimir Gruzđev kaže da će uskoro biti donet zakon po kome će se oduzimati pasoši dužnicima koji ne izmiruju obaveze.

STOP I ZBOG ALIMENTACIJA

Kad su 2005. godine prvi put u Rusiji počeli da zabranjuju putovanje u inostranstvo roditeljima koji ne plaćaju alimentacije, to je bio za mnoge šok na državnim prelazima. Kasnije nesavesni roditelji nisu mogli da dobiju ni pasoš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)