AKTUELNA DISKUSIJA O USLOVIMA ZA PUTOVANJE: Apsurd je ne priznati sertifikat vakcinisanih invan EU

M. Ostojić

03. 08. 2021. u 14:07

KO je vakcinisan u zemljama izvan EU i poseduje sertifikat o tome apsurd je ne priznati ga svuda, to je neophodnost i reč je o urgentnom standardizovanju dokumenata izdatih u drugim zemljama, da ti građani ne bi bili diskriminisani, jer se tako stiže do rizika stvaranja osobe A i osobe B.

АКТУЕЛНА ДИСКУСИЈА О УСЛОВИМА ЗА ПУТОВАЊЕ: Апсурд је не признати сертификат вакцинисаних инван ЕУ

Foto: Z. Gligorijević

Ovaj apel u italijanskoj štampi upućuje ugledni virusolog Fabricio Preljasko, naučnik i istraživač pri Univerzitetu u Milanu.- Evropska agencija za lekove (Ema), treba da ubrza rad na priznavanju vakcina koje do sada nije verifikovala, obzirom da je i turistička sezona već uveliko odmakla, a da ne govorimo o osobama koje imaju potrebu kretanja iz zemalja izvan EU, osim zbog turizma, zbog posla ili zbog razdvojenosti od porodice. Taj „tehnicizam“ nepriznavanja treba da se promeni i urgentno ustupi mesto fleksibilnosti u donošenju odluke bez obzira gde je neko vakcinisan, je je poenta da taj neko imunizovan - zaključuje virusolog Preljasko.

Foto: Printskrin/Twitter/@preglias

dr Fabricio Preljasko, poznati italijanski virusolog

Kao primer naveo je rusku vakcinu Sputnik gde je pomenuta Evropska agencija za lekove (Ema) potrošila mnogo vremena za analizu i priznavanje ruske vakcine, a i dalje nema rešenje. Treba uzeti u obzir vakcinisane tom vakcinom i ostvoriti pitanje da li je tu reč o političkoj ili naučnoj odluci. Ne treba zaboraviti da imamo i indijsku vakcinu, pa trebalo bi autorizovati i nju.

U zaključku poznatog italijanskog virusologa stoji da treba urgentno promeniti korak u standardizovanju vakcinisanih i u dokumentima koje poseduju ma gde bili vakcinisani, te da treba uzeti u obzir samo epidemiološka odvijanja i modifikovati sadašnju situaciju, jer inače sve postaje apsurdno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024