TERORISTI VATROM GUŠE SRBE: Desetine hiljada naših turista suočene sa požarima od Grčke do Turske od kojih su mnogi podmetnuti

E.V.N.

02. 08. 2021. u 22:38

DESETINE hiljada srpskih turista u letovalištima od Grčke do Turske našle su se usred šumskih požara kakvi se ne pamte u poslednjoj deceniji, ne samo po njihovim razmerama, već po tome što su mnogi od njih - podmetnuti.

ТЕРОРИСТИ ВАТРОМ ГУШЕ СРБЕ: Десетине хиљада наших туриста суочене са пожарима од Грчке до Турске од којих су многи подметнути

Foto AP

Prema nezvaničnim procenama, u Grčkoj trenutno letuje oko 200.000 naših građana, dok se u Turskoj odmara gotovo 25.000 ljudi, ali za sada niko nije tražio da se vrati ranije sa odmora, niti je odustao od putovanja na ove destinacije.

Za paljevine na turskoj obali, gde se nalaze poznata letovališta Bodrum, Marmaris, Antalija, gde je u požarima poginulo najmanje osmoro ljudi, a oko 400 zadobilo opekotine, odgovornost je preuzela teroristička organizacija "Deca vatre". Ova organizacija, povezana sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom, objavila je da je izazvala požare "pošto turski režim ne razume drugi jezik". "Zato je vreme da se (režim) baci na kolena", saopštili su oni.

Zvanična lica Turske za sada nisu komentarisala ove navode, ali turski ministar Bekir Pakdemirli je saopštio da je od ukupno 125 požara, koliko ih je izbilo za poslednja četiri dana, 117 potpuno ugašeno, ili stavljeno pod kontrolu. Vatra, ipak, još preti letovalištima.

Turska, Foto AP

I susedno grčko ostrvo Rodos, zahvatila je vatrena stihija, a veći deo domaćinstava ostao je bez struje. U prekidu su i usluge mobilnih operatera, dok u delovima ostrva nema pijaće vode. Požar preti i poznatoj grčkoj Dolini leptira, vojnoj bazi Kalamona i selu Psintos, odakle su svi evakuisani. Na Peloponezu bukti šumski požar od subote, a meštani nekoliko sela su evakuisani. Iz bezbednosnih razloga delovi auto-puta od Patre do Korinta bili su zatvoreni.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, međutim, za "Novosti" kaže da su naši turisti bezbedni, samo se dim oseća u vazduhu.

Požari su, kaže, dvadesetak kilometara od mesta gde se naši gosti odmaraju.

- Nema razloga da turisti otkazuju svoje aranžmane, jer niko nije bio ni zdravstveno, ni fizički ugrožen - kaže Seničić.

- Svi požari, i u Grčkoj i u Turskoj su stavljeni pod kontrolu. U jednom momentu gosti iz pojedinih hotela u Bodrumu su se prebacivali iz jednog u drugi objekat, ali su posle bili vraćeni.

Foto AP

No, situacija u Italiji, gde takođe besne požari, samo je dokaz razmera vatrene stihije sumnjivog porekla, na turističkim destinacijama. Od 15. juna u Italiji je buknulo čak 37.000 požara, što je za 16.000 više nego u istom periodu lane. U ovom trenutku aktivno je 800 požara na Apeninskom poluostrvu, a izbijaju i novi. Najveća koncentracija požara i dalje je na Siciliji, čak 257 u poslednja 24 sata.

U šest od deset paljevina uočeni su i osumnjičeni piromani koji se nalaze pod istragom za teško krivično delo s predumišljajem. Pet osoba je povređeno, među njima i jedna devojčica, a 30 otrovano dimom, pošto se na južnom delu grada Peskara, regija Abruco, razvio veliki požar. Tužilaštvo Peskare je otvorilo slučaj, a istraga treba da utvrdi da li se radi o delu piromana, ili su u pozadini računi kriminalaca koji požarima pokušavaju preinačiti kategorizaciju zemljišta.

Foto AP

AKO OTKAŽU PLAĆAJU PENALE

Kako nam je rekao Seničić, putnici čak i ukoliko žele da otkažu ili promene hotel, morali bi da plate penale. Trenutno nijedan hotel nije ugrožen, niti boravak na ovim destinacijama.

- Gosti se žale zbog velikih količina dima u vazduhu i što ne mogu mnogo da se kupaju, jer je dim zaklonio sunce, ali niko zdravstveno nije ugrožen - smatra Seničić. - Ukoliko bi situacija bila opasnija, oni bi bili evakuisani, ali to rade nadležni u tim državama, a ne agencije. Svi aerodromi rade i nije proglašena vanredna situacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna