SCENARIO UŽASA: Američki admiral otkrio u kom slučaju bi vojska NATO-a otvorila vatru na ruske brodove

Novosti online

01. 08. 2021. u 15:36

KOMANDANT američke ratne mornarice u Evropi i Africi, admiral Robert Burk objasnio je u kom slučaju bi snage NATO-a otvorile vatru na ruske brodove na Crnom moru.

СЦЕНАРИО УЖАСА: Амерички адмирал открио у ком случају би војска НАТО-а отворила ватру на руске бродове

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Oficir je za list „Biznis insajder“ objasnio da, kada strani avion proleće u blizini razarača NATO-a komandanti samostalno odlučuju da li se on sprema za napad ili ne.

- Može se tvrditi da oni (Rusi) provociraju nas da napadnemo prvi. Mi ne nameravamo da to učinimo prvi bez provokacije, ali istovremeno ne nameravam ni da zahtevam od svojih komandanata da prvi zadaju udarac - rekao je Burk.

Admiral je precizirao da ruska mornarica stalno prati brodove NATO-a koji deluju u tom regionu. Prema njegovim rečima, takve interakcije su uglavnom bezbedne i profesionalne. Osim toga, Berk je naveo da je Rusija u velikoj meri modernizovala svoje oružane snage, posebno podmornice, a takođe je izvukla lekcije i iz ratova SAD u Iraku i Avganistanu.

Krajem juna snage Alijanse izvršile su nekoliko provokacija kod obale Krima. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je razarač „Defender“ britanske mornarice 23. juna presekao granicu zemlje u blizini rta Fiolent. Ruska vojska morala je da ispali hice upozorenja kako bi skrenula kretanje broda.

Sledećeg dana je fregata holandske mornarice „Evertsen“, koja se nalazila u neutralnim vodama, počela da se kreće prema Kerčkom moreuzu. Da bi sprečila povredu ruskih granica, vojska je podigla u vazduh lovce Su-30 i bombardere Su-24. Nakon toga brod je promenio kurs.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)