KULTURA UJEDINJUJE SVET: G20 u Rimskim monumentima

Milica Ostojić

29. 07. 2021. u 18:39

G20 KOJI se uobičajeno susreće sa temama kao što su ekonomija, ambijent, kako nahraniti gladne u svetu, ovoga puta Italija, aktuelni predsedavajući, uvrstila je u Samit 29. i 30. jula kulturu i priprema usvajanje Deklaracije tako da i ona postane centralna tema ovog međunarodnog skupa.

КУЛТУРА УЈЕДИЊУЈЕ СВЕТ: Г20 у Римским монументима

FOTO: printskrin

Kultura je ogromni instrument dijaloga među narodima, tradicijama i različitim civilizacijama i jedan snažan motor za razvoj i porast u harmoniji među narodima. Mnogo godina tematika iz kulture ostajala je na margini velikih međunarodnih skupova i dogovora i to je bio razlog što je Italija odlučila da G20 posveti ovoj velikoj temi u dva dana u Rimu u znak ponovnog početka polaska posle pandemije.

Određena su četiri kultna mesta gde će se danas i sutra odvijati Samit, otvaranje je predviđeno u Koloseumu gde će zvanično biti otvorena  Arena, u prisustvu 20 ministara kulture i 40 delegacija na čelu sa premijerom Mariom Dragijem i ministrom za kulturu Dariom Frančeskinijem. Večeras sledi koncert u palati Predsednika Republike Kvirinalu pod dirigentskom palicom Rikardo Mutija, a ministarski susreti će se odvijatui sutra u Galeriji Barberini, sedištu Nacionalne galerije antičke umetnosti i na kraju poseta Galeriji Borgeze gde su smeštena remek dela Berninija, Rafaela, Karavađa, Kanove, Ticijana....

Osnovne teme G20 biće: podrša i zaštita poslenika u kulturi posle pandemije, zaštita kulturnog blaga od vremenskih nepogoda, od neodrživog saobraćaja koji šteti kulturnim dobrima, obrazovanju kadrova u oblasti kulture i investicijama u ljudske resurse, o doprinosu industrijske i kreativne kulture i posebno digitalizovane koja je u porastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati