MILIJARDER MORA DA LEČI INFLACIJU: Premijer Libana Nadžib Mikati ponovo prihvatio “vruć krompir”

I. S.

27. 07. 2021. u 19:47

TREĆI put u premijersku fotelju Libana seda Nadžib Mikati (66), milijarder i biznismen, koji je vladu ove zemlje već predvodio 2005. i od 2011. do 2014. godine.

МИЛИЈАРДЕР МОРА ДА ЛЕЧИ ИНФЛАЦИЈУ: Премијер Либана Наџиб Микати поново прихватио “врућ кромпир”

Foto AP

Libanski predsednik Mišel Aun, imenovao je Mikatija na zahtev glavnih parlamentarnih blokova u zemlji, uključujući proiranski šiitski pokret Hezbolah.

Pred starim - novim premijerom je "vruć krompir". Svetska banka, nazvala je aktuelnu libansku krizu jednom od najgorih depresija moderne istorije. Nacionalna valuta izgubila je čak 90 odsto vrednosti!

Mikatija čeka, najpre, formiranje tehnokratske vlade, koja mora što pre da odgovori na najsloženiju privrednu situaciju od završetka građanskog rata 1990. godine. Prema nepisanom pravilu o ravnoteži u ovoj viševerskoj državi iz 1943. godine, premijer treba da bude sunitski musliman, predsednik hrišćanski maronit, a predsednik parlamenta šiitski musliman.

Mikati potiče iz severnog lučkog grada Tripolija, iz ugledne sunitske porodice. Diplomirao je na odseku za biznis na Američkom univerzitetu u Bejrutu 1980, a pohađao je program letnje škole na Harvardu i francusku poslovnu školu INSEAD.

NJegov stariji brat je 1979. godine osnovao arapsku građevinsku kompaniju sa sedištem u Abu Dabiju koja je postala jedna od najvećih građevinskih kompanija na Bliskom istoku. Nadžib je sa bratom 1982. godine formirao telekomunikacionu kompaniju "Investkom". Prodao ju je 2006. godine južnoafričkoj MTN grupi za 5,5 milijardi dolara. Taha i Nadžib zadržali su ostale operativne jedinice kojima se upravlja preko Holding kompanije "M1 grup".

Član je parlamenta u Tripoliju bez prekida od 2009. godine, a vodio je nekoliko ministarstava. Prema listi magazina "Forbs", Nadžib je najbogatiji čovek u Libanu, čije se neto bogatstvo procenjuje na oko 2,5 milijarde dolara. NJegovo ime dovođeno je u vezu sa nekoliko korupcionaških skandala. Državni tužilac je, 2019. godine, podigao protiv njega optužnicu za nelegalno bogaćenje putem subvencionisanih stambenih kredita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)