JAPAN NAJZADUŽENIJA DRŽAVA NA SVETU: Dok svet tone u dugovima, Rusija ubedljivo stabilna

Novosti online

26. 07. 2021. u 00:45

JAPAN je država sa najvećim javnim dugom u svetu – 234 odsto BDP, saopštio je rukovodilac ruskog Centra za makroekonomska istraživanja CSR Danil Nametkin.

ЈАПАН НАЈЗАДУЖЕНИЈА ДРЖАВА НА СВЕТУ: Док свет тоне у дуговима, Русија убедљиво стабилна

Foto: Depositphotos

Iza Japana po dugovanju nalaze se Velika Britanija sa 144 odsto BDP i SAD – sa 160 BDP. Dug EU je dostigao čak 120 odsto BDP.

Ekspert je izračunao da ukupan dug svih država sveta iznosi 105 odsto od ukupnog BDP. Međutim, bez obzira na ovako visoke pokazatelje javnog duga u velikom broju država, malo je verovatno da će se one u bliskoj budućnosti suočiti sa problemom njegovog servisiranja.

U isto vreme, Nametkin je primetio da su mere podrške privredi zbog pandemije dovele do rasta inflacije za 5,4 odsto – najviša vrednost u poslednjih 13 godina.

- U ovim uslovima stvara se teoretska mogućnost pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi SAD što može pogoršati situaciju sa servisiranjem duga - objasnio je ekspert.

Sa druge strane, treba podsetiti da je ruska Revizorska komora saopštila da je državni dug Rusije u prvom kvartalu 2021. godine porastao za 741,3 milijarde rubalja (oko 10 milijardi evra) i sada iznosi svega 17 odsto BDP. Od ove cifre, samo pet odsto je spoljni dug.

Sa druge strane, ministarka finansija SAD DŽenet Jelen upozorila je ranije kongres a postoji pretnja bankrota te zemlje, ako se 31. Jula donese odluka da se poveća prag zaduživanja.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)