PUTIN OTVORENO REKAO: Evo šta su glavni problemi Rusije

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

20. 07. 2021. u 16:52

BEZ obzira na uspehe u realizaciji nacionalnih programa, glavni problemi Rusije i dalje su siromaštvo i niska primanja mnogih porodica, zatim nizak nivo medicinskih usluga i loše stanje školskih zgrada, ocenio je predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН ОТВОРЕНО РЕКАО: Ево шта су главни проблеми Русије

Foto: EPA

Za vreme sednice Saveta za strateški razvoj Rusije Putin je insistirao da se ulaže više napora kako bi se, što pre, smanjivao broj sirotinje.

Prema službenoj statistici u Rusiji je 2020. godine 12,1 odsto stanovništva živelo siromašno. NJihova mesečna primanja su manja od minimalnog dohotka koji sad iznosi 12.792 rublja, odnosno nešto manje od 150 evra.

RAZLIKE

U Rusiji se srednjom klasom smatraju oni koji mesečno zarađuju 120.000 rubalja (oko 1500 evra). Onaj najbogatiji sloj Rusa živi raskošno u vilama i odavno ne zna za reč nemaština. Mnogi od njih imaju nekretnine na Zapadu.

Potpredsednica vlade za realizaciju nacionalnih projekata Tatjana Golikova je kazala da je cilj da se siromaštvo do 2023. godine smanji na 10,9 odsto, 2024. na 10,04 odsto, da bi 2030. broj siromašnih bio 6,5 odsto. Putin je insistirao da se brže i ambicioznije smanjuje siromaštvo povećanjem plata.

Golikova kaže da će se smanjivati siromaštvo tako što će se najsiromašnijima povećavati državna pomoć. U Rusiji od države razne vidove pomoći dobija 35 miliona građana.

Uprkos pandemiji kovida, planirano je da rast dohotka na kraju ove godine bude 3,9 odsto. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)