MUCALI, FALSIFIKOVALI DIPLOME, UPISALI ZBOG DEVOJKE: Šta su studirali najpoznatiji svetski političari (FOTO)

Novosti online

19. 07. 2021. u 20:05

OD prvog među jednakima danas se svakako očekuje diploma nekog prestižnog univerziteta, a studentski dani često umeju da zadaju glavobolje potonjim vođama.

МУЦАЛИ, ФАЛСИФИКОВАЛИ ДИПЛОМЕ, УПИСАЛИ ЗБОГ ДЕВОЈКЕ: Шта су студирали најпознатији светски политичари (ФОТО)

Foto: EPA/AP

Obavljati funkciju predsednika ili premijera označava dobijanje najveće moći u nekoj zemlji, a često pitanje koje se postavlja jeste upravo koji fakultet treba završiti da bi se postao šef države.

Tačan odgovor na ovo pitanje ne postoji, istorija pamti i lidere sa fakulteta političkih nauka, studenata prava, ljudi bez obrazovanja, vojne komandante i mnoga druga zanimanja. Danas se svakako od prvog među jednakima očekuje diploma nekog prestižnog univerziteta, a studentski dani često umeju da zadaju glavobolje potonjim vođama.

DŽo Bajden hteo da studira blizu devojke

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, DŽo Bajden završio je Pravni fakultet Univerziteta u Sirakuzi, a jedan od razloga da upiše baš to bila je i namera da bude blizu Nilije, devojke koja mu se sviđala, kojom se kasnije i oženio, a zatim i razveo. U javnost je tokom kampanje ponovo izašla afera o njegovom plagijatu tokom studiranja. Takođe, Bajden je i tokom školskih i studentskih dana ismevan zbog svog mucanja.

P.Milošević

 

Boris DŽonson novinar, kao Vinston Čerčil

Britanski premijer Boris DŽonson je po nekom nepisanom pravilu te zemlje pre ulaska u politiku bio novinar, baš kao i Vinston Čerčil, a završio je studije na prestižnom Oksfordu. Tu je izučavao klasične nauke.

Foto: Tanjug/AP

 

Emanuel Makron karijeru započeo kao finansijski inspektor

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron pohađao je Filozofski fakultet na pariskom Univerzitetu. On se po diplomiranju “prebacio” u totalno drugu profesiju, i najpre je karijeru započeo kao finansijski inspektor.

Foto AP

Vladimir Putin studirao pet godina

Lider najveće zemlje na svetu Vladimir Putin u svet politike ušao je kao obaveštajac, a u taj posao inflitriran je još u mladosti. Posle srednje hemijske škole, Putin je upisao Pravni fakultet Lenjinjgradskog državnog univerziteta, koji je završio posle pet godina studija.

Foto: EPA

 

Sumnjiva diploma Redžepa Tajipa Erdogana

Prvi čovek Turske Redžep Tajip Erdogan završio je studije menadžmenta na Univerzitetu u Marmari, a tu zemlju potresale su brojne afere povodom njegovog studiranja. Najzvučnija je bila ona da uopšte nije ni diplomirao na pomenutom fakultetu i da je diploma falsifikat.

Foto AP

 

Si Đinping doktor pravnih nauka

Predsednik najmnogoljudnije svetske nacije Si Đinping diplomirao je na katedri za marksističku teoriju i ideološko obrazovanje, a postdiplomske studije završio je postavši doktor pravnih nauka.

Foto: Tanjug/Zhang Ling/Xinhua via AP

Merkel ima doktorat iz kvantne hemije

Najmoćnija žena planete, kako je mnogi nazivaju, Angela Merkel je takođe svog prvog bračnog partnera upoznala u studentskim danima. Ona je u Lajpcigu pohađala fakultet fizike, a potom je radila i u institutu, odbranivši doktorat iz kvantne hemije.

Foto AP

Sudeći po ovim biografijama, ne postoji recept i utaban put. Među njima bilo je i prirodnjaka i društvenjaka, a veliki procenat tokom studentskih dana nije ni razmišljao o svom političkom angažmanu.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)