USPEŠNO TESTIRAN "CIRKON": Ruski hipersonični projektil uspešno pogodio cilj na ledenom severu (VIDEO)

Novosti online

19. 07. 2021. u 09:55

RUSKA fregata "Admiral Gorškov" uspešno je pogodila cilj hipersoničnom raketom "Cirkon", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

УСПЕШНО ТЕСТИРАН ЦИРКОН: Руски хиперсонични пројектил успешно погодио циљ на леденом северу (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Testiranje je održano u Zapolarju odakle je raketa lansirana iz Belog mora na cilj u Barencovom moru. Raketa je prešla više od 350 kilometara brzinom oko sedam maha. Ovim testiranjem su potvrđene taktičko-tehničke karakteristike naoružanja.

Raketa "Cirkon" može da razvije brzinu oko devet maha, što je devet puta više od brzine zvuka i iznosi više od 10.000 kilometara na čas. Maksimalni domet rakete je hiljadu kilometara.

Plan je da se raketama "Cirkon" naoružaju brodovi i podmornice Ruske mornarice. "Cirkon" je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni