RAST KINESKE PRIVREDE: BDP porastao 7,9 procenata u drugom kvartalu

Tanjug

15. 07. 2021. u 09:02

KINA je zabeležila u drugom kvartalu 2021. godine nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo, dok su promet u trgovini na malo i industrijska proizvodnja nadmašili predviđanja ekonomista.

РАСТ КИНЕСКЕ ПРИВРЕДЕ: БДП порастао 7,9 процената у другом кварталу

Foto arhiva

Kineski BDP je porastao za 7,9 procenata u drugom tromesečju na godišnjem nivou, a na kvartalnom za 1,3 posto, objavio je danas državni zavod za statistiku.

Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal, kada je iznosila 18,3 procenta.

Statistički zavod ističe da Kina nastavlja stabilan ekonomski oporavak, ali istovremeno dodaje da i dalje postoji zabrinutost zbog globalnog širenja pandemije i „neuravnoteženog“ regionalog oporavka u zemlji, prenosi CNBC.

Promet u maloprodaji je u junu skočio za 12,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020, što je iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali rast od 11 procenata. Najviša stopa u rasta u prometu na malo zabeležena je u kategoriji bezalkoholnih pića, od čak 29,1 posto međugodišnje.

Industrijska proizvodnja je takođe nadmašila projektovanih 7,8 odsto i ostavila rast od 8,3 procenta u protekla tri meseca.

Anketna stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama ostala je stabilna u junu na nivou od 5,0 posto, dok se nezaposlenost mladih uzrasta od 16 do 24 godina popela na 15,4 procenta, koliko je iznosila i u junu 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVAR TAJVANSKOG NEBA: Tien-Kung 3 - domet 200 km, uništava više ciljeva odjednom