OSTAVLJAJU LJUDE NA NEMILOST: SAD zabrinute jer talibani preuzimaju kontrolu u Avganistanu

Tanjug

12. 07. 2021. u 00:35

SAD s velikom zabrinutošću posmatraju kako pobunjeni talibani preuzimaju kontrolu nad sve većom teritorijom u Avganistanu, dok se američke snage povlače i vraćaju kući po naređenju koje je izdao predsednik DŽozef Bajden, izjavio je u danas predstavnik Pentagona DŽon Kirbi.

ОСТАВЉАЈУ ЉУДЕ НА НЕМИЛОСТ: САД забринуте јер талибани преузимају контролу у Авганистану

Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File

“Vreme je da snage avganistanske vlade ulože dodatni napor i odbrane svoju zemlju. Ovo je trenutak za odgovornost", poručio je Kirbi u programu Foks NJuz Sandej

Skoro dve decenije SAD su snabdevale Avganistan oružjem i opremom vrednom više milijardi dolara kako bi se ta zemlja samostalno branila, ali je sada sve neizvesnije ko će preuzeti kontrolu posle američkog povlačenja, navodi se u izveštaju Glasa Amerike (VOA).

Talibani tvrde da već kontrolišu 85 odsto teritorije, ali vlada u Kabulu osporava ove tvrdnje.

Kirbi, međutim, nije osporio ocenu Foks NJuza da 13 miliona Avganistanaca živi pod kontrolom talibana, 10 miliona pod upravom avganistanske vlade, a čak devet miliona u regionima gde se vode sukobi.

Predsednik Bajden je prošle nedelje odlučno branio odluku o povlačenju, uprkos napredovanju Talibana.

- Nismo otišli u Avganistan da gradimo naciju. Pravo i obaveza avganistanskog naroda je da sam odlučuje kakvu budućnost želi - poručio je Bajden iz Bele kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)