U "GASPROMU" TRLJAJU RUKE: Zbog velike potražnje cena gasa na svetskom tržištu se udvostručila, Rusi zadovoljni ovim raspletom

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

12. 07. 2021. u 06:00

VIŠE od nedelju dana cena gasa prelazi 400 dolara za 1.000 kubika što je maksimum u poslednjih 13 godina i to je razlog što u ruskom "Gaspromu" zadovoljno trljaju ruke dok istovremeno potrošače hvata panika.

У ГАСПРОМУ ТРЉАЈУ РУКЕ: Због велике потражње цена гаса на светском тржишту се удвостручила, Руси задовољни овим расплетом

Foto EPA

U Moskvi tvrde da je cena gasa na Starom kontinentu porasla jer su zalihe u skladištima u Evropi niske. Ovakav rast cena nisu očekivali ni u "Gaspromu", pa je planirana prosečna cena za prodaju u inostranstvo bila 170 dolara. Novonastala situacija je obradovala Ruse, jer je zbog velike potražnje, znatno porasla prosečna izvozna cena u Evropi.

Potražnja za ruskim gasom u Evropi najbolji je dokaz koliko je važno da se što pre završi gasovod "Severni tok 2". Skladišta gasa u Evropi su slabo popunjena, a sada ih ne mogu napuniti ni američki i katarski tečni gas koji stiže specijalnim tankerima - cisternama.

Naime, pošto je cena gasa u Aziji viša nego u Evropi većina tankera sa gasom plovi ka azijskim terminalima. Jer, zbog naglog buđenja kineske ekonomije, kao i privrede drugih zemalja u Aziji, tamo je cena gasa skočila, pa se za avgust prodaje po ceni od 450 dolara za hiljadu kubika.

Prošla zima u Evropi bila je prilično hladna i zato su skladišta gasa toliko ispražnjena.

Tako je krajem juna u skladištima u Evropi bilo 18 milijardi kubika gasa što je manje od trećine ukupnih kapaciteta. Da bi skladišta bila puna "do vrha" neophodno je kupiti 48 milijardi kubika "plavog goriva". Evropa najviše gasa kupuje iz Rusije koji stiže gasovodima, a zatim sa Bliskog istoka, ali taj gas se dovozi tankerima. U poslednje vreme tankerima se doprema i američki tečni gas.

Prošle nedelje u "Gaspromu" su saopštili da je izvoz gasa u prethodnih šest meseci porastao za 25,7 odsto. Najveći rast izvoza bio je u Tursku i Rumuniju, zatim u Nemačku i Italiju, a slede Poljska, Francuska, Srbija, Bugarska i Grčka.

Nastavlja se i rast izvoza ruskog gasa iz Sibira za Kinu.

Foto EPA

Zbog straha da će im nedostajati gasa, iz zapadne Evrope poručuju "Gaspromu" da poveća tranzit kroz Ukrajinu. Ali u Moskvi ističu da je tranzit kroz Ukrajinu 20 odsto skuplji nego preko drugih gasovoda. Zbog toga "Gasprom" ne želi da značajnije povećava već dogovorenu kvotu tranzita od 40 milijardi kubika gasa preko Ukrajine. Ukrajinci za tranzit naplaćuju 31,7 dolara za 1.000 kubika, a dopunske kvote dižu cenu za još 20 odsto.

Gasni eksperti smatraju da rast potražnje za gasom u Evropi ide naruku svim kompanijama koje su u igri oko završetka gradnje "Severnog toka 2". Jedan od vodećih ruskih gasnih eksperata Igor Juškov ističe da će zbog rapidnog rasta potrošnje biti sasvim jasno da se gasna kriza može izbeći uvođenjem u rad novog gasovoda ma koliko se to ne sviđalo rukovodstvu u Vašingtonu koje gleda samo svoje interese i saveznicima nameće da kupuju njihov gas, da ih tobože Rusija ne bi ucenjivala.

REKORD NA VIDIKU

DIREKTOR Instituta nacionalne energetike Rusije Sergej Pravosudov objašnjava da će, ako Rusija i dalje bude povećavala izvoz, kraj godine pokazati da je oboren rekord i da je izvezeno oko 200 milijardi kubika gasa. Istovremeno, Rusija mora da vodi računa da gasom napuni i svoje ispražnjene zalihe zbog sledeće zime.

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu