RUSIJA ĆE REAGOVATI ZBOG HAOSA U CENTRALNOJ AZIJI: Oglasila se Zaharova - Talibani već preuzeli dve trećine granice

Novosti online

09. 07. 2021. u 10:26

PRIPADNICI talibana kontrolišu dve trećine granice izmeću Avganistana i Tadžikistana, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

РУСИЈА ЋЕ РЕАГОВАТИ ЗБОГ ХАОСА У ЦЕНТРАЛНОЈ АЗИЈИ: Огласила се Захарова - Талибани већ преузели две трећине границе

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

- Konstatujemo da je došlo do rasta napetosti na avganistansko-tadžikistanskoj granici. Talibani su za kratko vreme zauzeli veći deo pograničnih rejona i sada kontrolišu skoro dve trećine granice s Tadžikistanom - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Podsetimo, američke snage povlače se iz Avganistana dok je u zemlji u toku sukob između vladinih snaga i militanata tog radikalnog pokreta koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.

Zaharova je navela da će Rusija i ODKB odlučno delovati kako bi sprečili bilo kakvu agresiju ili provokacije u toj oblasti.

- Rast napetosti na južnim granicama našeg saveznika u ODKB ne može da ne izaziva zabrinutost. Moskva i Dušanbe imaju aktivne kontakte i pomno pratimo situaciju na granici… U slučaju da bude neophodno biće primenjene dodatne mere u duhu rusko-tadžikistanskog savezništva kako bi se onemogućila agresija i teritorijalne provokacije - rekla je ona.

U tom kontekstu ona je navela da ruska vojna baza u Tadžikistanu ima na raspolaganju sve što je potrebno da bi mogla da pomogne toj zemlji u kontroli situacije na granici sa Avganistanom.

Rusija, kako je rekla, poziva strane avganistanskog sukoba da pokažu uzdržanost i da izbegavaju širenje napetosti izvan granica Avganistana.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024