KIM ZDRAV, OBAVLJA DUŽNOSTI: Neutemeljene spekulacije o stanju lidera Severne Koreje

I.S.

07. 07. 2021. u 12:32

GLAVNA obaveštajna agencija Južne Koreje izdala je saopštenje u kome se navodi da je severnokorejski lider Kim DŽong Un potpuno zdrav i da sve dužnosti obavlja normalno. Agencija je odbacila glasine da je lider iz Pjongjanga pao u nesvest zbog zdravstvenih problema. Ranije su se širile dezinformacije da je Kim navodno ostao bez svesti, pošto je doživeo moždano krvarenje i da je u puču, koji je predvodio njegov rođak Kim Piong-il, smenjen sa vlasti.

КИМ ЗДРАВ, ОБАВЉА ДУЖНОСТИ: Неутемељене спекулације о стању лидера Северне Кореје

Foto AP

"Možemo da potvrdimo da su spekulacije o Kimovom zdravlju neutemeljene", navela je u saopštenju južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba (NIS). Prema južnokorejskim obaveštajcima, Kim je 29. juna tokom čitavog dana predsedavao sastankom Politbiroa i normalno obavljao sve državne poslove kao njen lider.

Kimovo zdravstveno stanje, budući da je on poznat po lošim životnim navikama i prekomernoj težini, često privlači pažnju, jer bi njegov iznendadan odlazak sa vlasti mogao da stvori haos u zemlji koja tajno razvija nuklerano oružje. Posledice toga bile bi nesagledive.

Sam Kim, dodatno je podstakao nagađanja o svom zdravstvenom stanju, pošto su nedavno objavljene fotografije ukazivale na to da je drastično oslabio, a to je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje u poslednjih mesec dana.


OBOLEO, ILI UMRO


TRONEDELJNO Kimovo odsustvo prošlog proleća izazvalo je glasine da je severnokorejski vođa teško oboleo posle operacije na srcu, a neki izveštaji su sugerisali da je čak preminuo. Poslednji put, Kim je viđen na zasedanju Politbiroa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje 29. juna kada je govorio o ozbiljnom incidentu u zdravstvenom sektoru, koje bi moglo da pokrene veliku bezbednosnu krizu u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)