UHAPŠENO 750 KRIMINALACA: Velika akcija u Nemačkoj posle "provaljivanja" šifre za razmenu poruka

I.S.

06. 07. 2021. u 16:01

NEMAČKE vlasti, potvrdile su da je policija uhapsila više od 750 ljudi i zaplenila veliku količinu oružja i droge pošto je pristupila komunikacionom servisu koji koriste kriminalci. Savezna kriminalistička služba Nemačke (BKA) kaže da je ova hapšenja omogućilo razbijanje šifriranja na EnkroČet servisu, koji su kriminalci koristili za razmenu poruka preko mobilnih telefona.

УХАПШЕНО 750 КРИМИНАЛАЦА: Велика акција у Немачкој после проваљивања шифре за размену порука

Foto: Depositphotos

BKA je objasnila da je primila podatke o stotinama hiljada razgovora putem EnkroČeta u aprilu 2020. godine i da je identifikovala na hiljade korisnika. Vlasti su, zahvaljujući tome, zaplenile oko 3,2 tone kanabisa i stotine kilograma sintetičkih lekova, kokaina i tableta ekstazija. U ovim operacijama policije je takođe oduzeto 310 vatrenog oružja i preko 12.000 metaka.

Francuski i holandski istražitelji infiltrirali su se, lane, na platformu koja je imala 60.000 korisnika širom sveta, a zahvaljujući tome uhapsili su veliki broj ljudi. Razmena podataka putem Evropola, omogućila je vlastima drugih zemalja da nadgledaju poruke i kretanja kriminalaca.

EnkroČet, koji je ugašen, savetovao je svoje korisnike da unište telefone, juna prošle godine, pošto je funkcionisanje servisa bilo ugroženo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)