DOK NATO ODLAZI TALIBANI DOLAZE: Posle odluke Amerikanaca da se povuku iz Avganistana, lokalna armija u rasulu

D. SAVIĆ

05. 07. 2021. u 23:21

NESTABILNOST u Avganistanu raste pošto je američka administracija saopštila da će do 11. septembra završiti povlačenje svojih trupa iz te zemlje.

ДОК НАТО ОДЛАЗИ ТАЛИБАНИ ДОЛАЗЕ: После одлуке Американаца да се повуку из Авганистана, локална армија у расулу

Talibani sve više preuzimaju vlast / Foto AP

Dok je povlačenje američkih trupa u toku, što se poklapa sa završetkom dvadesetogodišnje vojne misije NATO u toj zemlji, napredovanje talibana na severu Avganistana se ubrzava, od čega pripadnici avganistanskih snaga beže preko granice u susedni Tadžikistan. Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga u Avganistanu.

Savetnik avganistanskog predsednika za nacionalnu bezbednost Hamdulah Mohib objašnjava da su talibani iskoristili vakuum dok se povlače strane trupe i krenuli u ofanzivu, bez upozorenja. Najavljuje istovremeno da avganistanske vladine trupe planiraju kontraofanzivu u severnim regionima, onima koje zauzimaju talibani.

- Iznenadili su avganistanske snage bezbednosti, jer smo očekivali mir, a ne rat - istakao je Mohib.

Dodao je da narod Avganistana želi da bude slobodan i da talibani budu predstavljeni u vladi, ali da Avganistanci ne žele da talibanski pokret vlada celom zemljom i da diktira kako avganistanski narod treba da živi. Talibani, inače, podržavaju islamističke kazne, kao što su javna pogubljenja osuđenih ubica, zabrana televizije, muzike i bioskopa, ili školovanje devojčica starijih od 10 godina.

Međutim, glasnogovornik talibana Suhail Šahen rekao je za Bi-Bi-Si da talibani nisu odgovorni za povećanje nasilja. Tvrdio je da su mnogi okruzi pali pod talibane posredovanjem pošto su avganistanski vojnici odbili da se bore.

Iako avganistanski predsednik Ašraf Gani insistira da su snage bezbednosti zemlje u potpunosti sposobne da drže pobunjenike na odstojanju, sve više vojnika traži utočište u Pakistanu i Uzbekistanu. Tadžikistanska granična straža saopštava da je preko 1.000 avganistanskih vojnika već pobeglo u Tadžikistan posle sukoba sa talibanima kako bi "spasli sopstvene živote".

Snage predvođene SAD zbacile su talibane sa vlasti u Avganistanu 2001. godine, tvrdeći da je ta grupa skrivala Osamu bin Ladena i druge ličnosti Al-Kaide povezane sa napadima 11. septembra u SAD, koji su pokrenuli invaziju. Talibani su ušli u direktne razgovore sa SAD još 2018. godine, a predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je američko povlačenje opravdano, jer su američke snage osigurale da Avganistan ne može ponovo postati baza za strane džihadiste i kovanje zavere protiv Zapada.

Prema sporazumu s talibanima, SAD i njihovi NATO saveznici dogovorili su se da povuku sve trupe, uz obavezu militanata da ne dozvole da Al-Kaida ili bilo koja druga ekstremistička grupa deluje u oblastima koje kontrolišu. Ali, talibani se nisu složili da prestanu da se bore protiv avganistanskih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati