VAKCINA PROTIV KORONE ZA TIGRA: Zološki vrt U SAD počeo masovnu imunizaciju životinja (FOTO)

Tanjug

04. 07. 2021. u 00:40

ZOOLOŠKI vrt u zalivu San Franciska svoje velike mačke, medvede i tvorove imunizuje protiv virusa korona, u okviru napora da se u SAD eksperimentalnom vakcinom zaštite životinjske vrste.

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ЗА ТИГРА: Золошки врт У САД почео масовну имунизацију животиња (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Tigrovi DŽindžer i Moli su prve dve životinje u zoološkom vrtu u Oaklandu koje su ove nedelje dobile vakcinu, a doze je donirala i razvila veterinarska farmaceutska kompanija Zoetis iz NJu DŽersija, prenosi AP pozivajući se na list San Francisko hronikl.

Foto: Tanjug AP

 

Zvaničnica veterinarske službe u zoološkom vrtu, Aleks Herman, saopštila je da nijedna životinja do sada nije zaražena virusom, ali da žele da deluju preventivno, pa su tako tigrovi, mrki i grizli medvedi, planinski lavovi i tvorovi dobili prvu od dve doze, a zatim će vakcinisati i druge životinje.

Ona je u saopštenju je navela da je zoološki vrt do sada koristio barijere za socijalno distanciranje, a osoblje je nosilo zaštitnu opremu kako ne bi ugrozilo osetljive vrste i da je situacija sada lakša kada životinje mogu da se bolje zaštite ovom vakcinom.

Zoetis će donirati više od 11.000 doza za životinje koje žive u skoro 70 zooloških vrtova, kao i u više od desetak zimskih vrtova, akademskih institucija i vladinih organizacija smeštenih u 27 američkih država, navodi se u saopštenju za štampu.

Zoološki vrt u San Dijegu počeo je s imunizacijom primata u januaru nakon epidemije kovid-19 među čoporom gorila u svom Safari parku, a veliki majmuni, koji dele 98 odsto svoje DNK sa ljudima, posebno su podložni infekcijama kao i mačke.

Dosadašnji potvrđeni slučajevi koronav virusa kod životinja uključuju gorile, tigrove i lavove u zoološkim vrtovima, i domaće mačke i pse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)