PUTIN PORUČIO NATO: Potapanje razarača ne bi izazvalo treći svetski rat, to je bila američko-britanska provokacija

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

01. 07. 2021. u 07:00

ČAK i da smo potopili taj britanski razarač, teško je verovati da bi došlo do trećeg svetskog rata.

ПУТИН ПОРУЧИО НАТО: Потапање разарача не би изазвало трећи светски рат, то је била америчко-британска провокација

Foto: Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Svet zna da iz tog rata niko ne bi izašao kao pobednik. Mi smo na svojoj teritoriji, nismo mi došli kod njih, oni su narušili našu granicu - rekao je juče ruski predsednik Vladimir Putin tokom specijalnog godišnjeg TV programa "Direktna linija" u kojem odgovara na pitanja građana odgovarajući na pitanje je li svet bio na ivici trećeg svetskog rata posle incidenta sa britanskim brodom "Difender" u Crnom moru.

- Celu provokaciju sa brodom napravili su ne samo Britanci, već i Amerikanci. Jer, u vreme incidenta, sa aerodroma u bazi NATO na Kritu poleteo je američki strateški špijunski avion. Ruski eksperti su ga pratili. Ta akcija Britanaca i Amerikanaca je bila organizovana provokacija - pojasnio je Putin.

Ovo je bio njegov 18. direktni razgovor sa građanima koji su prenosili svi vodeći ruski kanali. Rusi su svom predsedniku postavili više od milion pitanja i jedno od njih se odnosilo na susret sa novim američkim predsednikom.

- Zašto ste se sastali sa Bajdenom ako on ništa ne rešava i malo šta zavisi od njega - glasilo je pitanje.

Putin je kazao da, ipak, od predsednika SAD mnogo toga zavisi. Istakao je i da "bez obzira na to kakve Zapad uvodio sankcije, Rusija se razvija, baš kao i Azija. Uostalom, danas je obim trgovine Kine veći sa Evropom nego sa Amerikom".

Na pitanje zašto Ukrajina nije stavljena na spisak neprijateljskih zemalja, Putin je odgovorio da se ukrajinski narod ne smatra neprijateljskim.

- Smatram da su Ukrajinci i Rusi jedan narod. Deljenje naroda ničemu dobrom ne dovodi. Sadašnje ukrajinsko rukovodstvo je neprijateljsko prema nama. Zato su i predložili svom parlamentu zakon po kojem ruski narod nije korenski (osnovni) - kazao je Putin.

Na pitanje namerava li da se sretne sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, Putin je odgovorio pitanjem: "Zašto bi se sreo sa njim kada je on svoju zemlju dao na spoljno upravljanje".

Foto: Ben Mitchell/PA via AP, File/Tviter/@BuyingStrength

HMS Difender

- Ključna pitanja se ne rešavaju u Kijevu nego u Vašingtonu, delimično u Berlinu i Parizu. O čemu onda možemo da razgovaramo. Ali ako se dogovorimo o dnevnom redu, spreman sam da razgovaram i sa Zelenskim - zaključio je Putin.

Inače, građani su se najviše zanimali, kada je reč o domaćim temama, za proces vakcinacije, kao i za besplatne lekove i probleme sa stanovima i plaćanjem komunalija.

Predsednik Rusije je u "Direktnoj liniji" pozvao žitelje svoje zemlje da se vakcinišu jednom od domaćih vakcina koje su po njegovoj oceni efikasne i bezopasne. On je kazao da je i sam u februaru primio vakcinu "sputnjik V". Podsetio je da je i njegova ćerka primila istu vakcinu.

Još jednom je Putin kazao da ne podržava obaveznu vakcinaciju osim u regionima gde je posebno loša situacija i gde lekari preporučuju da se tako nešto sprovede.

Ovogodišnji Putinov razgovor je za njega bio posebno važan jer se u septembru održavaju izbori za rusku Dumu (parlament).

DOMAĆI HAKERI

ZA vreme direktnog razgovora Putina sa narodom, u nekim regionima su bile slabe veze. Voditeljka razgovora kazala je Putinu da su slabe veze zbog jakih hakerskih napada. Putin je prokomentarisao da "svi govore o međunarodnim hakerima, a evo hakera ima i u Kuzbasu".

PREDLOŽIĆU NASLEDNIKA

- KADA dođe vreme, ja ću predložiti čoveka koji će biti dostojan da bude na čelu Rusije - kazao je Putin, odgovarajući na pitanje koga bi mogao da predloži za naslednika. - Ali izbor ipak treba da naprave građani Rusije.

ŠKOLE

- OD 40.000 škola u Rusiji, oko 60 odsto njih čeka veliki remont. Planira se izgradnja i 1.300 novih škola - kazao je Putin na žalbe građana da se u manjim mestima i gradovima škole nalaze u lošem stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna