SRPSKI PRIJATELJ U BICI ZA REGION: U Francuskoj mala izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora, Le Penova vodi

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 06. 2021. u 20:22

PRIJATELj Srba, evroposlanik Tjeri Marijani, iz redova stranke Marin le Pen, ima danas priliku da pobedi na regionalnim izborima u Francuskoj u velikoj oblasti Provansa - Alpi - Azurna obala.

СРПСКИ ПРИЈАТЕЉ У БИЦИ ЗА РЕГИОН: У Француској мала излазност у другом кругу локалних избора, Ле Пенова води

Detalj sa birališta / Foto AP

On je u prvom krugu, održanom prošle nedelje, izbio na čelo izborne trke sa 36 odsto, dok je iza njega dosadašnji predsednik Reno Mizelije sa 5 odsto manje. Marijani je u više navrata u Evropskom parlamentu isticao nelegalnu secesiju Kosova i podržava teritorijalni integritet Srbije.

Posle prvog kruga izbora za regione i departmane, republikanci su u Francuskoj osvojili 27 odsto, krajnja desnica 19, socijalisti 17, Zeleni 12, a predstavnici vladajuće stranke predsednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu", na petom mestu, samo 11 odsto. Desničarski republikanci su vodili u šest regiona, levica u pet, a krajnja desnica samo na Azurnoj obali, dok su nacionalnisti imali primat na Korzici.

Na izborima učestvuju i dvojica kandidata srpskog porekla. Andreja Kotarac je kao kandidat stranke Marin le Pen posle prvog kruga bio na drugom mestu u regionu Overnja - Rona - Alpi, sa 14 odsto, iza vodećeg republikanca sa 44, dok je u regionu Centar - Dolina Loare, kandidat iste stranke Aleksandar Nikolić bio veoma blizu prvoplasiranog socijaliste, sa svega dva procenta zaostatka. Mnogo toga zavisiće od postizbornih koalicija.

Prvi krug obeležila je rekordna apstinencija od čak dve trećine izbornog tela. I danas je tokom dana bila slična situacija - u prvom krugu do podneva je glasalo 12,2 odsto birača, a u nedelju u isto vreme 12,6.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024