JASTREBOVI I SOKOLOVI ČUVAJU KREMLJ: Prelepe kupole kremaljskih crkava od kandži vrana brani jato dresiranih ptica

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 06. 2021. u 22:43

JATO dresiranih ptica koje čuva prelepe crkvene kupole drevnog Kremlja dobilo je ovih dana pojačanje. Novajlija u tom jatu je polarna sova koju su nazvali Buran i odmah je dobila publicitet.

ЈАСТРЕБОВИ И СОКОЛОВИ ЧУВАЈУ КРЕМЉ: Прелепе куполе кремаљских цркава од канџи врана брани јато  дресираних птица

Foto B. Vlahović

Četiri jastreba, dva sokola i dve velike sove, Filja i Buran, na stalnom su dežurstvu. Polarna sova se koristi za izazivanje vrana. Dok su sokolovi danju gospodari neba, sove noću hvataju pospane vrane bez obzira na to da li se nalaze na grani ili u potpunom mraku.

Njihovi glavni neprijatelji su sive vrane čiji je intelekt, kažu stručnjaci, veći nego kod ptica koje ih teraju sa teritorije Kremlja. Zadatak ptica - ne dozvoljavaju da jata vrana oštećuju spomenike kulture jer kandžama grebu kupole crkava, a osim toga svojim izmetom zagađuju teritoriju Kremlja. Sova Buran je mlada ptica, dok je jastrebu Asturu 14 godina. Interesantno je da jastrebovi mogu živeti i po trideset godina.

Leto je period kada vrane manje prave štetu, pa ni jato čuvara nema mnogo posla. Za ptice čuvare brinu se saradnici ornitološke službe - Mihail, Denis i Aleksej, koji su stalno zaposleni u Kremlju. Inače, ornitološka služba za potrebe Kremlja formirana je 1983. Tada su imali dva jastreba. Pre toga su vojnici gađali puškama vrane, a još ranije su ulazili kamioni na kremaljsku teritoriju i posebnim zvukom plašili i terali crne ptice. Međutim, one su se brzo privikle na te čudne zvukove pa su u pomoć pozvani profesionalci.

Foto KP.ru

Postoji posebna metoda za vaspitavanje ptica. Čuvari ih vaspitavaju davanjem hrane i one su vezane da ne bi pobegle.Ptice love druge kad su gladne. Kad je ptica sita i debela, ona nije za lov. Ona jedino tada može da pobegne. Sova noću ne spava, a danju drema i tada su na bojevom dežurstvu jastrebovi i sokolovi.

Kako se hrani jato ptica koje čuva kupole?

Postoje norme koliko se hrane treba dati tim pticama. Vodi se računa i o tome šta oni u prirodi jedu. Tako Filja u prirodi jede više miševa. Jastreb jede i miševe i meso ptica, a soko jede meso ptica.

Posetioci Kremlja su verovatno primetili da se u toku leta vrane ne vide jer nije njihova sezona. One su aktivne i opasne za oštećivanje pozlate kupola u jesen, zimi i u proleće. Jastreb po imenu Astur je poterao, ali i pobio mnogo vrana. U slučajevima kad jastreb prisili vranu da se spusti na zemlju čuvari je znaju uhvatiti i kasnije pustiti daleko od Kremlja.

Ljudi koji se brinu za pernate čuvare nad Kremljom tvrde da nije cilj da se ubijaju vrane nego da ih se protera sa te teriorije. Inače postoje "norme" po kojima se ocenjuje koliko su uspešni jastrebovi i sokolovi. Od deset napada na vrane, ako uspeju da ulove osam to se smatra dobrim rezultatom.

Ali glavni zadatak jastreba je da leti nad teritorijom Kremlja i tako plaši vrane da ne prilaze toj teritoriji i ne sleću na zgrade. Osim toga je važno da se ne dozvoli stvaranje jata vrana jer one postaju veoma agresivne.

AGRESIVNE

JEDNA ili dve vrane nisu opasne, ali kada su u jatu mogu napasti žrtvu. Stručnjaci kažu da je vrana inteligentna ptica i da može razlikovati ima li čovek u ruci oružje ili palicu. Vrane znaju napasti ptice pevačice koje žive na teritoriji Kremlja.

Vrane prave ne samo štetu kupolama nego i često čupaju cveće na uređenim površinama i zagađaju tu lepu teritoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!