MAKRONU SE "OSVETILE" KLASIČNE STRANKE: Umesto o lokalnim stvarima, u kampanji glavne bile državne teme

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

22. 06. 2021. u 08:11

REKORDNA, istorijska apstinencija francuskog biračkog tela u savremeno doba, u upravo održanom prvom krugu regionalnih izbora, od čak blizu 67 odsto(!) pokazala je da građani u ovom trenutku najmanje misle o politici.

МАКРОНУ СЕ ОСВЕТИЛЕ КЛАСИЧНЕ СТРАНКЕ: Уместо о локалним стварима, у кампањи главне биле државне теме

Foto Tanjug/AP

Konačno su ukinuti policijski čas i nošenje maski na otvorenom, pa su ljudi više želeli da se provedu na izletu, nego da odlaze na birališta, što je, eto, na kraju bilo kontraproduktivno za aktuelnu vlast, koja je, čak, zbog ove dve mere, značajno dobila na popularnosti poslednjih dana. Makronovi kandidati su u ukupnom zbiru završili tek peti.

Kao bumerang vladajućoj stranci se vratila i situacija koju je stvorio dolazak Emanuela Makrona na vlast, dovođenjem u inferioran položaj klasičnih političkih formacija. Pokazalo se da standardne partije imaju jaku organizacionu podršku i verno biračko telo na lokalu.

Foto Tanjug/AP

Emanuel Makron

Jedno od objašnjenja onih koji nisu izašli na birališta je i da će sve biti isto, bez obzira na to koga zaokruže, što pokazuje stepen apatije i letargije u koju je zapalo društvo. Mnogi su odustali i zbog toga što se na lokalnom nivou, umesto da se razgovara o svakodnevnim problemima, školstvu, gradskom saobraćaju ili grejanju, u predizbornoj kampanji najviše pričalo o državnim problemima, kao svojevrsnoj predigri za predsedničke izbore koji će biti održani na proleće.

Odlukom da spoji regionalne izbore i one za manje teritorijalne jedinice, departmane, vlast je dodatno zbunila građane, jer se više nije znalo ko o čemu odlučuje i zašta glasa. Naročito je alarmantan podatak da čak 87 odsto mladih od 18 do 24 godine, dakle, na prvom izbornom ispitu zrelosti, nije izašlo pred glasačke kutije! Jednostavno, potpuno su neizainteresovani.

Foto Tanjug/AP

Marin Le Pen

Istina je da je reč o lokalnim izborima, a ne o opštim, predsedničkim i parlamentarnim, istina je i da francuski regioni nemaju moć nemačkih lendera, ali se na ovom nivou i u jednoj centralizovanoj Francuskoj, mnogo toga odlučuje, pa ostaje nejasno zbog čega su se građani baš do te mere oglušili o građansku dužnost da zaokruže ime nekog od političara koji ipak odlučuje o njihovoj sudbini.

Region Overnja-Rona-Alpi, na primer, ima više stanovnika nego 13 zemalja EU, drugi je po ekonomskoj snazi u Francuskoj i osmi u Evropi po BDP-u koji je veći od portugalskog. Ovde je, inače drugi bio naš Andreja Kotarac, u ime stranke Marin le Pen.

Marin le Pen je slab odziv okarakterisala kao "građansku katastrofu" koja daje potpuno pogrešnu sliku o odnosu političkih snaga u zemlji, i pozvala svoje birače da u mnogo većem broju izađu na birališta u drugom krugu u nedelju. Vođa sa suprotnog kraja, na čelu krajnje levice, Žan-Lik Melanšon je istovremeno pozvao da se preispita mogućnost uvođenja limita odziva na izborima, da bi imali legitimitet.

DEMOKRATSKI ŠAMAR U LICE

BRITANSKI Bi-Bi-Si citira jednog od Makronovih poslanika, Auroru Berž, koja je opisala slabe rezultate svoje partije "demokratskim šamarom u lice svih nas". Ovo je prvi put da je Makronova stranka učestvovala u regionalnim izborima, pošto njegova Republika u pokretu nije postojala kada su se održani prethodni regionalni izbori 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024