PAŠINIJANU OPROŠTEN PORAZ U KARABAHU: Premijer ostaje na vlasti u Jerevanu

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

21. 06. 2021. u 20:20

PARTIJA Građanski dogovor, na čijem je čelu dosadašnji premijer Nikola Pašinijan, koji je mnogo kritikovan posle vojnog poraza u Nagornom Karabahu, pobedila je u nedelju na parlamentarnim izborima u Jermeniji.

ПАШИНИЈАНУ ОПРОШТЕН ПОРАЗ У КАРАБАХУ: Премијер остаје на власти у Јеревану

Foto AP

Posle prebrojavanja glasova na 2.008 izbornih mesta, Građanski dogovor je dobio 53,92 odsto glasova i samostalno može da sastavi vladu. Koalicija "Jermenija", na čijem je čelu bio bivši predsednik Robert Kočerjan, dobila je 21,04 odsto glasova. Kočerjan je već izjavio da izbori nisu bili pošteni i da je njegova partija pokradena. Na trećem mestu je koalicija "Imam čast", bivšeg predsednika Serža Sargasjana, koja je osvojila 5,23 odsto glasova. Partija Cvetajuća Jermenija, s poznatim biznismenom Gagikom Carukjanom na čelu, dobila je 3,96 odsto glasova.

Na izborima su učestvovale četiri koalicije i 21 partija. Uoči izbora opozicione partije su kritikovale Pašinijana da je glavni krivac za vojni poraz u Nagornom Karabahu jer vojska nije bila spremna za rat. Takođe su ga optuživali da su lagali narod o stanju na frontu.

Na drugoj strani, Pašinijan je napadao bivše predsednike Jermenije da su ogrezli u korupciju i lopovluku. Izborni rezultati pokazuju da Pašinijan ipak zasad ima više pristalica i bez obzira na to što su Jermeni izgubili veliki deo teritorije Nagornog Karabaha koje su osvojili u ratovim posle raspada SSSR. Neosporno je da je Azerbejdžan zadnjih deset godina uložio veliki novac u kupovinu najsavremenijeg oružja, a osim toga na svojoj strani je imao i tursku armiju.

Posle poraza u ratu sa Azerbejdžanom i potpisivanja dogovora o miru, rejting Nikole Pašinijana je u Jermeniji dosta pao. Uz to, u Jerevanu su održavane velike demonstracije i njega su zapravo prisilili da se održe vanredni izbori. Mnogi su prognozirali da će njegova partija na ovim izborima izgubiti većinu, ali rezultati govore da mu je veći deo Jermena oprostio poraz protiv Azerbejdžana.

Kada su rezultati objavljeni i kada je postalo jasno da je Građanski dogovor trijumfovao, Nikola Pašinijan se zahvalio predsedniku i premijeru Rusije Vladimiru Putinu i Mihailu Mišustinu zbog podrške jermenskom narodu.

NIŠTA OD BLISTAVE PERSPEKTIVE

OČIGLEDNO razočaran što mu Zapad osim verbalne nije pružio materijalnu i vojnu pomoć, Nikola Pašinijan posle izborne pobede nije govorio o "blistavoj perspektivi zemlje" i planovima da se Jermenija više veže za Zapad, odnosno i pre svega za Ameriku koja ima u Jerevanu jednu od najvećih ambasada u svetu, u kojoj radi oko 2.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!