REAKCIJE RUSKIH POLITIČARA NA SUSRET PUTINA I BAJDENA: Ceo svet odahnuo nakon ovih reči dvojice predsednika

Novosti onlajn

16. 06. 2021. u 22:46

BROJNI ruski političari pozdravili su zajedničku izjavu predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i DŽoa Bajdena u kojoj su lideri istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata. Kako kažu, celom svetu je nakon tih reči laknulo.

РЕАКЦИЈЕ РУСКИХ ПОЛИТИЧАРА НА СУСРЕТ ПУТИНА И БАЈДЕНА: Цео свет одахнуо након ових речи двојице председника

Bajden i Putin se sretali 2011. / Foto AP

Samit Putina i Bajdena u Ženevi trajao je četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dela. Ruski lider je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri.

Produktivan susret

S tim u vezi, predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov ocenio je da se pregovori dvojice lidera mogu smatrati uspešnim.

On je precizirao da je činjenica da su postignuti dogovori o konsultacijama u pogledu strateške bezbednosti, sajber-bezbednosti, kao i povratka ambasadora Rusije i SAD na posao, dovoljna da bi se taj sastanak smatrao produktivnim.

Ima nade za poboljšanje situacije u Donbasu

Zamenik administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak kaže da se nakon pregovora dvojice lidera pojavila nada za poboljšanje situacije oko Donbasa. 

- Rekli smo da su Minski sporazumi bezalternativna osnova za političko, mirno rešavanje sukoba. Treba poštovati te sporazume, pre svega u političkoj sferi - rekao je on i dodao da se sa tim složila i američka strana.

Kako je rekao, „ako američke kolegu uspeju da utiču, pre svega, na stav Kijeva, postoji šansa da će se nešto pomeriti sa mrtve tačke“.

Neprihvatljivost nuklearnog rata – najvažnije dostignuće samita

Istovremeno, bivši zamenik generalnog sekretara UN, predsednik Ruskog javnog saveta za međunarodnu saradnju i diplomatiju Sergej Ordžonikindze smatra da je najvažnije dostignuće samita zajednička izjava o neprihvatljivosti nuklearnog rata.

- To je najvažnije dostignuće samita. Izvanredno je dostignuće što smo u današnjoj stvarnosti dobili od SAD saglasnost na takvu frazu, uprkos geopolitičkim razlikama. Sva ostala pitanja, na primer o trgovini i tako dalje moguće je rešiti, ali to može da se učini samo u uslovima mira. U tim uslovima su mogući pregovori o svim drugim pitanjima - ocenio je on.

Celom svetu laknulo – neće biti rata

Zajedničku izjavu Putina i Bajdena prokomentarisao je i lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, rekavši da je svet odahnuo nakon reči dvojice predsednika da je nuklearni rat nedopustiv.

- Danas je celo čovečanstvo prestalo da diše prilikom rukovanja dvojice velikih lidera – predsednika Rusije i SAD. Oni zaista vladaju svetom. I danas, uvidevši njihova lica, celom svetu je laknulo jer neće biti rata“, napisao je političar na svom Telegram-kanalu.

Gorbačov: Putin i Bajden potvrdili moju i Reganovu formulu

Istovremeno, i bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov pozdravio je Putinovu i Bajdenovu izjavu.

- Put do tog susreta je bio težak. Ponovo se prisećam kako smo išli na naš prvi sastanak sa bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom i na kraju usvojili zajedničku izjavu. Sada vidim da su predsednici Rusije i SAD potvrdili našu frazuo nedopustivosti nuklearnog rata. Takođe, nije manje važno što će na toj osnovi biti pokrenute kompleksne konsultacije o strateškoj stabilnosti i nuklearnom oružju. Želim im uspeh - izjavio je Gorbačov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)