PUTIN SE OBRATIO NAKON SASTANKA SA BAJDENOM: Ceo svet je ovo čekao - ovo su detalji razgovora dvojice predsednika

Novosti onlajn

16. 06. 2021. u 18:17

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je na konferenciji za novinare nakon samita sa svojim američkim kolegom DŽozefom Bajdenom da su pregovori bili „dobri“.

ПУТИН СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА БАЈДЕНОМ: Цео свет је ово чекао - ово су детаљи разговора двојице председника

Foto: Tanjug/Denis Balibouse/Pool Photo via AP

Kako je rekao, Rusija i Amerika pokazale su spremnost da pronađu način za rešavanje aktuelnih problema.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

Takođe je postignut dogovor i da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje poslove.

Govoreći o Ukrajini, Putin je rekao da se tema ulaska Ukrajine u NATO sa Bajdenom dotakao „ovlaž“, budući da o tome, kako je rekao, nema o čemu da se razgovara.

Kada je reč o obavezama Rusije oko Ukrajine, Putin je rekao da je reč samo o jednoj stvari, a to je realizacija Minskih sporazuma i to u slučaju ako je Kijev na to spreman.

- Nije bilo nikakvog neprijateljstva tokom pregovora, naš susret je održan u „principijelnom maniru“. Po mnogim pitanjima naši stavovi se mimoilaze, međutim, ja smatram da je bila pokazana želja da se obe strane međusobno razumeju kako bi pronašli put da se stavovi približe. Razgovor je bio konstruktivan - naglasio je.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

Takođe je postignut dogovor i da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje poslove.

Govoreći o Ukrajini, Putin je rekao da se tema ulaska Ukrajine u NATO sa Bajdenom dotakao „ovlaž“, budući da o tome, kako je rekao, nema o čemu da se razgovara.

Kada je reč o obavezama Rusije oko Ukrajine, Putin je rekao da je reč samo o jednoj stvari, a to je realizacija Minskih sporazuma, sa čim je saglasan i Bajden, i to u slučaju ako je Kijev na to spreman.

U osvrtu na vojne vežbe, Putin je rekao da Rusija sprovodi manevre na svojoj teritoriji, kao i SAD, međutim to ne radi na način da dovlači svoju vojnu tehniku do američkih granica.

Počinju pregovori o sajber bezbednosti

Putin je rekao da će SAD i Rusija pokrenuti konsultacije po pitanju sajber bezbednosti.

- Dogovorili smo da pokrenemo konsultacije na tu temu. Prema mom mišljenju, to je od presudne važnosti - rekao je Putin.

Naveo je i da je pitanje sajber bezbednosti jednako važno za Rusiju koliko i za SAD.

O Arktiku detaljno razgovarali

Putin je rekao da je sa Bajdenom detaljno razgovarao o Arktiku.

Kako je naveo, nema osnova za zabrinutost Amerike po pitanju militarizacije Arktika jer Rusija tamo isključivo obnavlja uništenu infrastrukturu.

Takođe je rekao i da je duboko uveren u to da Rusija i Amerika mogu da sarađuju na Arktiku.

Dotakao se i pitanja prolaza brodova drugih država po unutrašnjim morima Arktika rekavši da davanje dozvole za tako nešto jeste suvereno pravo Rusije, ali da Moskva to pravo ne zloupotrebljava.

Bajden me nije zvao u goste, nisam ni ja njega

Putin je rekao i da ga Bajden nije zvao u goste, samim tim ga ni on za sada nije pozvao da doputujue u Rusiju.

Kako je objasnio, za tako nešto je potrebno sa se stvore uslovi.

Upitan od strane novinara „šta je video u očima Bajdena“, Putin je rekao da „o njegovoj duši ne može ništa da kaže, ali da je Bajden veoma odmeren i konstruktivan sagovornik“.

O Navaljnom

Odgovarajući na pitanje novinara o blogeru Alekseju Navaljnom, Putin je rekao da je on u zatvoru jer je svesno prekršio zakon Ruske Federacije, napustio teritoriju zemlje i nije se javljao organima bezbednosti budući da je u tom trenutku bio na odsluženju uslovne kazne.

„Nije se javio organima vlasti nakon što je pušten iz bolnice iz Nemačke, ignorisao je zakon, zbog čega je i podignuta poternica. Moje polazište je da je on svesno išao na to da bude uhapšen. On je učinio ono što je hteo, o čemu još treba da razgovaramo“. rekao je Putin.

Trgovinski odnosi

Ograničenja koje je Amerika uvela Rusiji u sferi ekonomsko-trgovinske saradnje jesu prikočile razvoj ruske ekonomije, ali ništa kritično, izjavio je Putin.

Govoreći o perspektivi rusko-američke ekonomske saradnje, Putin je rekao da će sve zavisiti od američke strane.

- To ne zavisi od nas, već od američke strane. Nismo mi bili ti koji su uvodili ograničenja - naglasio je ruski predsednik.

O vakcinama

Tokom pregovora bilo je reči i o vakcinama protiv virusa korona, iako je ta tema samo površno dotaknuta, rekao je Putin.

Tim rečima je Putin prokomentarisao pitanje novinara da li će doći do uzajamnog priznanja vakcina, kako sa američke, tako i sa ruske strane.

O slobodi medija

Putin je rekao i da ga je Bajden pitao o poslovanju radija „Sloboda“ u Rusiji budući da je ta stanica proglašena kao strani agent u Rusiji i to kao odgovor na odluku vlasti SAD da stranim agentom proglase televiziju RT.

Naveo je i da je rekao Bajdenu da televizija RT ispunjava sve zahteve američkih vlasti, dok američki mediji u Rusiji to ne poštuju.

DŽozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su u vili La Granž u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile - bilateralnim vezama, problemima u vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati, a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obe strane.

Putin i Bajden su se prilikom susreta rukovali.

Uoči početka samita zvaničnika SAD i Rusija, predsednik Švajcarske poželeo je Putinu i Bajdenu uspešan dijalog.

Američki predsednik je rekao Putinu da je sastanak oči u oči koristan, i da je će sa Putinom razgovarati o pitanjima iz sfere potencijalnih saradnika, ali i o nesuglasicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)