LISTA PREVARANATA: Zaharova pobrojala bivše zapadne političare koji su obećavali da se NATO neće širiti na Istok

Novosti online

15. 06. 2021. u 16:28

PORTPAROL Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je NATO prevario međunarodnu zajednicu koja se nakon završetka Hladnog rata nadala novoj fazi razvoja planete bez blokova, sistema obuzdavanja i pretnji, i pobrojala nekoliko bivših vodećih zapadnih političara čije tadašnje izjave to i potvrđuju.

ЛИСТА ПРЕВАРАНАТА: Захарова побројала бивше западне политичаре који су обећавали да се НАТО неће ширити на Исток

Foto: EPA

Kako je rekla, u pitanju su bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker, nekadašnji šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer i nemački kancelar Helmut Hol, zatim tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Daglas Herd i francuski predsednik Fransoa Miteran, koji su u periodu između 1990. i 1991. godine direktno izjavljivali da ne podržavaju nastavak širenja NATO-a.

Foto: EPA

Između ostalog, objavljen je transkript telegrama ambasade SAD u Bonu upućen Džejmsu Bejkeru u kojem su navedene reči nemačkog ministra Genšera koji kaže da bi NATO trebalo da prestane sa širenjem svoje teritorije na Istok, odnosno da se približava granicama SSSR.

Takođe, naveden je i transkript razgovora Bejkera sa ministrom inostranih poslova SSSR Eduardom Ševarnadzeom tokom kojeg je američki diplomata rekao da bi nakon stvaranja demilitarizovane zone u Istočnoj Nemačkoj to moglo da posluži kao garancija da se NATO snage neće tamo bazirati.

Podsetila je i na konkretnu izjavu Bejkera koji je rekao „ni inča na Istok“ govoreći o širenju NATO-a, koja je bila izrečena tokom susreta sa tadašnjim generalnim sekretarom SSSR Mihailom Gorbačovom.

- Međutim, u poslednjem periodu dogodila su se dva talasa širenja Alijanse, vojna infrastruktura NATO-a je približena ruskim granicama, razmešteni su multinacionalni kontingenti u Baltičkom regionu, formirani su napredni centri za teško naoružanje u Evropi, a povećan je i intenzitet vojnih vežbi. Sve to stvara mogućnost da dođe do incidenata i drastično komplikuje i pogoršava ionako već složenu situaciju na kontinentu - istakla je Zaharova.

Putin: NATO nas je nasamario za sve pare

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua za „En-bi-si“ izjavio da je NATO nasamario Rusiju „za sve pare“ misleći na neispunjeno obećanje Alijanse da se neće širiti na Istok.

- Kakve to veze ima sa odbranom? U doba SSSR-a je Gorbačovu obećano usmeno, ali ipak obećano da se NATO neće širiti na Istok. Hvala Bogu, živ je i zdrav, možete da ga pitate. I gde su ta obećanja? - zapitao se Putin, podsetivši na dva talasa širenja vojnog bloka u Istočnoj Evropi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024