OPASAN POTEZ ALIJANSE: NATO odbacio Putinov predlog

Novosti online

14. 06. 2021. u 19:27

LIDERI država NATO-a nisu prihvatili predlog Rusije da se uvede moratorijum za raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, nakon suspenzije Sporazuma o raketama, navodi se u finalnom saopštenju Alijanse.

ОПАСАН ПОТЕЗ АЛИЈАНСЕ: НАТО одбацио Путинов предлог

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

- Predlog Rusije o moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi je u suprotnosti sa jednostranim raspoređivanjem takvih sistema na ovom kontinentu i ne bi sprečilo Rusiju da poveća potencijal ovih raketa van svoje evropske teritorije. Zbog toga, ovaj predlog ne izaziva poverenje i nije prihvatljiv - navodi se u dokumentu.

U isto vreme, države NATO-a su saopštile da su, kao i pre, spremne za otvoreni razgovor o pitanjima kontrole naoružanja i dijalog, transparentnost i mere jačanja poverenja.

Pri tome, Alijansa će nastaviti da održava potencijal NATO-a u oblasti obuzdavanja i odbrane.

- Severnoatlanski savez će i da dalje pažljivo i odgovorno da reaguje na značajne rizike za bezbednost država NATO-a koje dolaze od rakete 9M729 i drugih raketa srednjeg i kratkog dometa - navodi se u dokumentu.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine. Ruski lider Vladimir Putin je izjavio da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)