DŽONSON ODLAŽE "OTVARANJE" ZEMLJE: Premijer Velike Britanije želi da produži lokdaun još mesec dana

Tanjug

14. 06. 2021. u 11:04

BRITANSKI premijer Boris DŽonson danas bi trebalo da objavi odluku o odlaganju za još nekoliko nedelja ukidanja epidemioloških mera povezanih s kovid-19, usled zabrinutosti zbog brzog porasta infekcija tzv. delta sojem korona virusa.

ЏОНСОН ОДЛАЖЕ ОТВАРАЊЕ ЗЕМЉЕ: Премијер Велике Британије жели да продужи локдаун још месец дана

Foto: Tanjug

DŽonson nije demantovao medijske spekulacije da će kraj lokdauna biti odložen za do mesec dana, navodeći da postoji "ozbiljna zabrinutost" zbog porasta infekcija i hospitalizacije.

- Nastavljamo da gledamo podatke i još uvek nije doneta konačna odluka", rekao je juče DŽonson novinarima nakon samita Grupe sedam.

Britanski ministar zdravlja Ed Argar izjavio je danas da očekuje da će DŽonson najaviti veću pomoć za preduzeća ako dođe do odlaganja u ublažavanju mera.

Rojters navodi i da je ugostiteljska industrija zatražila još jednu rundu pomoći.

Britanska vlada je u februaru iznela plan, u kojem se navodi da sva socijalna ograničenja neće biti ukinuta pre 21. juna, kada bi pabovi, restorani, noćni klubovi i drugi ugostiteljski objekti, mogli u potpunosti da se otvore.

Poslednjih nedelja se, međutim, beleži brzi rast novih slučajeva uzrokovanih delta sojem virusa, koji je prvi put otkriven u Indiji, a za koji zdravstveni zvaničnici veruju da je 60 odsto prenosiviji od prethodnog dominantnog soja.

Nemačka Dojče banke je prošle nedelje procenila da bi četvorodeljno odlaganje privremeno smanjilo bruto domaći proizvod Britanije za oko 0,25 odsto, što je samo delić od istorijskog pada od 9,8 odsto zabeleženog 2020. godine.

U nedelju je Britanija zabeležila 7.490 novih slucajeva kovid-19 i osam smrtnih slučajeva, a nove infekcije porasle su za skoro 50 odsto između 7. i 13. juna u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)