DŽIHADISTI IZ UZBEKISTANA UNIŠTILI MUZEJ: Demolirali eksponate, optužuju ih i za šverc umetnina

Novosti online

13. 06. 2021. u 20:42

MILITANTI Džabhat al-Nusre upali su u muzej u Idlibu i uništili brojne starine, statue i mozaične slike.

ЏИХАДИСТИ ИЗ УЗБЕКИСТАНА УНИШТИЛИ МУЗЕЈ: Демолирали експонате, оптужују их и за шверц уметнина

Foto Arhiva VN

Lokalni izvori rekli su da su uzbekistanski džihadisti koji pripadaju Al-Nusri uništili statue i spomenike u muzeju, ne otkrivajući njihove motive. Al-Nusra je zauzela muzej otkako je 2015. godine nametnula kontrolu nad Idlibom. Zvanična objašnjenja u vezi sa incidentom nisu izdata.

Prema izvorima, muzej je postao ranjiv na sistematske krađe i pljačke otkako je Al-Nusra preuzela kontrolu nad gradom, jer su njeni zapovednici krali sirijske starine i prodavali ih brokerima i krijumčarima koji su zauzvrat radili na njihovom prenošenju u Tursku, u kojoj sada postoji velika količina ukradenih starina iz Sirije.

Prethodni izveštaji ukazuju da su turske obaveštajne službe umešane u sistematsku krađu sirijskih starina u saradnji sa naoružanim frakcijama kao što je Front Al-Nusra u Idlibu i pro-ankarskim frakcijama na severu Sirije. Prema UNESKO-u, hiljade artefakata se godišnje prebaci iz Sirije preko Turske dalje u svet.

Sirijska vlada redovno zahteva od Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija da pozivaju Tursku na odgovornost za svoje zločine nad Sirijom, uključujući pljačku antikviteta.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024