BIVŠI ŠEF MOSADA OTKRIO DETALJE AKCIJA PROTIV IRANA: Koen priznao da su izvršili atentat na Faktrizadea

Tanjug

11. 06. 2021. u 23:50

ODLAZEĆI šef izraelske obaveštajne agencije Mosad Josi Koen nagovestio je da ta zemlja snosi odgovornost za seriju napada na iranski nuklearni program, među kojima su atentat na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakrizadeha i eksplozija u podzemnoj hali za centrifuge u postrojenju Natanc.

БИВШИ ШЕФ МОСАДА ОТКРИО ДЕТАЉЕ АКЦИЈА ПРОТИВ ИРАНА: Коен признао да су извршили атентат на Фактризадеа

Foto: EPA

Koen je za istraživački program Kanala 12 otkrio niz detalja operacija koje su dugo pripisivane Izraelu.

Kako prenosi ''Gardijan'', njegove izjave mogle bi da predstavljaju i upozorenje drugim naučnicima koji rade za iranski nuklearni program da bi i oni mogli da postanu mete atentata, čak i u trenutku dok diplomate u Beču pokušavaju da pregovaraju o uslovima za spašavanje nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama.

- Ako je naučnik spreman da promeni karijeru i da nam više ne nanosi štetu, onda, da, ponekad mu ponudimo i izlaz - rekao je Koen.

On je priznao da Mosad stoji iza nekih operacija, među kojima je krađa arhive nuklearnih dokumenata 2018. godine.

Negirao je da je njegova „bliskost" sa odlazećim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim najužim krugom ugrozila Mosad.

- Znam da plaćam cenu za bliskost sa Netaniahuom i da je odnos poverenja koji imam sa premijerom veoma koristan za poslovanje Mosada i njegov razvoj. Radim za najviše ciljeve, a ne za premijera - rekaoje Koen.

Josi Koen povukao se prošle nedelje sa mesta šefa Mosada. Na tu funkciju imenovao ga je Netanjahu 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)